Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Najnovší úsek Vážskej magistrály prišli slávnostne otvoriť stovky cyklistov

Len pár dní po slávnostnom otvorení viac ako 10 km dlhého úseku Vážskej cyklomagistrály od hranice Žilinského samosprávneho kraja do Považskej Bystrice odovzdala Trenčianska župa do užívania verejnosti ďalší kúsok 100-kilometrovej skladačky. Ten vedie z mesta Púchov cez Belušu do Ladiec, nechýba ani prepojenie na Lednické Rovne.

Milovníkov cyklistiky posadil do sedla župný cyklistický sviatok. Vážska cyklomagistrála im ponúkla ďalší zo svojich vybudovaných úsekov, tentokrát v dĺžke 12,2 km, ktorý sa plynule napojil na už vybudovaný úsek Púchov – Nosická priehrada. „Pre mňa osobne je tento úsek najkrajší. Nielen preto, že je tam jediný cyklomost na celých 100 km Vážskej cyklomagistrály, ale najmä preto, že je členitý a zaujímavý,“ povedal hneď v úvode trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Aj s týmto úsekom už máme reálne vystavaných, odovzdaných a skolaudovaných viac ako 61 z celkovo 100 km. Pevne verím, že tento rok začneme budovať ďalšie dva úseky v dĺžke viac ako 28 km, a to úsek Trenčín – Dubnica nad Váhom, priemyselný park a Nemšová – Dubnica nad Váhom – Ladce,“ dodal župan s tým, že potom už zostane vybudovať len posledný, 10 km dlhý, úsek Nosická priehrada – Považská Bystrica, železničná stanica. „Tento úsek stál 10,2 mil. eur s DPHna jeho vybudovanie sme získali finančné prostriedky z eurofondov. Chcem poďakovať zhotoviteľovi, spoločnosti STRABAG, s. r. o., za to, ako sa vysporiadal predovšetkým s problematickými časťami ako bolo zakladanie mosta, ktorý prepája obe strany Váhu, alebo vybudovanie úseku okolo skládky,“ povedal predseda. A dodal, že zhotoviteľ všetky práce zvládol za 305 dní. Práve novovybudovaný, viac ako 91 m dlhý, cyklomost je nosným objektom tohto úseku. Cyklotrasa tiež ponúka dve odpočívadlá na oddych, v Beluši pri novovybudovanej lávke ponad rieku Váh a pod diaľničným mostom. Súčasťou cyklotrasy je aj zabudovaný automatický sčítač cyklistov a chodcov, ktorý ich už v máji tohto roka, teda ešte pred kolaudáciou, zaznamenal 17 tisíc. Chcem poďakovať všetkým tým, ktorí priložili svoju ruku k dielu, okrem iných aj starostom, ktorí pripravovali územné rozhodnutia,“ dodal župan. „Ani nie slová, klobúk dole pred všetkými, ktorí sa o toto dielo zaslúžili,“ povedal vo svojom príhovore národný cyklokoordinátor Peter Klučka.

Hlavným dôvodom, prečo župa túto cyklotrasu vybudovala, bola bezpečnosť a tiež snaha vytvoriť alternatívnu možnosť na dochádzanie za prácou. „Ja som naozaj rád, že takéto úseky vznikajú a Trenčianska župa ide príkladom. Chodím po celom Slovensku, ale toto nie je nikde. Mňa teší, že na takýchto cestách môžu začínať mladí cyklisti, pretože dôležitá je najmä ich bezpečnosť,“ povedal prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

V pelotóne sa aj tentokrát stretli zástupcovia samospráv, župy, cykloklubov, paralympionici, žiaci a riaditelia župných stredných škôl, ale aj široká cyklistická verejnosť. Do organizácie programu sa zapojili aj starostovia obcí, cez ktorých kataster tento úsek prechádza. No a my veríme, že sa nový úsek bude tešiť čoraz väčšej obľube.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK