Nech sa páči, do lavíc!

Zaznelo počas prvého školského dňa aj na troch školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, kde prišiel nový školský rok 2024/2025 otvoriť trenčiansky župan. Okrem povzbudivých slov sa žiaci dvoch navštívených škôl tešili aj z nových investícií, ktoré skvalitnia nielen samotné priestory, ale tiež vyučovací proces.

Slovenská hymna o 8.00 h zaznela v areáli Gymnázia v Partizánskom, ktoré aktuálne navštevuje takmer 350 žiakov. Po prvýkrát do lavíc tejto školy zasadlo približne 80 prvákov, a to v rámci 4-ročného aj 8-ročného štúdia. „Aj s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja sa nám počas prázdnin podarilo zrealizovať nové veci, ako napríklad rekonštrukciu vstupnej brány do nádvoria školy alebo úplne nový školský rozhlas. Pevne verím, že za pár týždňov bude aj plocha, na ktorej teraz stojíme zrekonštruovaná a pribudne nové cyklostojisko so stojanmi pre 24 bicyklov, to bude nadväzovať na krajskú a mestskú cyklotrasu,“ povedal riaditeľ školy Vladimír Marko. „Je našou úlohou pripraviť dobré prostredie pre vás žiakov, ale aj pre učiteľov, a v tom chceme aj naďalej pokračovať. Najbližšia investícia, ktorá nás na tejto škole čaká, je debarierizácia z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Do nového školského roka vstúpila Stredná odborná škola J. A. Baťu v Partizánskom s úplne novým Centrom odborného vzdelávania a prípravy. Celková investícia do odborných učební a vybavenia predstavovala takmer 1,6 mil. eur, pričom išlo o kombináciu zdrojov z eurofondov a župného rozpočtu. V priebehu najbližších rokov má kraj v pláne získať do školy investície v hodnote ďalších takmer 7 mil. eur, ktoré sú zamerané na modernizáciu odborného vzdelávania aj stavebné úpravy. Už teraz má škola viac ako 500 žiakov a nastúpilo sem približne 130 prvákov.

Veľký dôvod na radosť mali dnes aj na Strednej odbornej škole v Novákoch, kde začiatok školského roka privítali poklepaním základného kameňa projektu zníženia energetickej náročnosti školy. Ide o prvý školský projekt, ktorý župa financuje z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR v hodnote približne 2,8 mil. eur. Škola by vďaka stavebným úpravám, ktoré potrvajú 7 mesiacov, mala ušetriť až 76% nákladov na energie. „K dnešnému dňu nastúpilo 327 žiakov, z čoho je približne 95 prvákov. My sme tento rok prijali 6 nových učiteľov a sme šťastní, že sa k nám ako pedagógovia vracajú naši bývalí žiaci. Z tých šiestich pedagógov sú 4 absolventi našej školy,“ prezradila riaditeľka školy Katarína Piačková. Táto škola bola úspešná aj v ďalšom projekte financovanom z Fondu spravodlivej transformácie. „Za 3,7 mil. eur sa budú modernizovať priestory vo vnútri hlavného bloku školy, vzniknú nové učebne, pribudnú nové technológie a finančné prostriedky sú vyčlenené aj na vzdelávanie učiteľov,“ doplnil župan.

autor: lk