O účesy klientov sa už roky starajú študenti

Inšpiratívny príklad spolupráce dvoch župných inštitúcií sa odohráva už viac ako 10 rokov v Novom Meste nad Váhom. Klientov župného zariadenia sociálnych služieb pravidelne navštevujú kaderníčky z miestnej Strednej odbornej školy obchodu a služieb.

„Táto aktivita prebieha už viac ako 10 rokov, nápad vznikol v hlavách predchádzajúcej riaditeľky nášho zariadenia a riaditeľky SOŠ obchodu a služieb Nové Mesto nad Váhom. Pre klientov je to skrášľovacia terapia na celé dopoludnie a pre kaderníčky zas praktické vyučovanie,“ vysvetlila riaditeľka zariadenia Miriam Mrázová. V župnom zariadení, kde našlo svoj druhý domov 50 klientov celoročne a 20 klientov využíva ambulantnú formu, dostane nový účes každý, ležiacich klientov strihá majsterka priamo na izbách. „Klientov chodia strihať študentky učebného odboru kaderník, kaderníčka pravidelne raz do mesiaca. Okrem toho, že im spravia účes, sa aj porozprávajú, klienti sa vždy tešia,“ hovorí riaditeľka SOŠ OaS Nové Mesto nad Váhom Oľga Ilenčíková. Altruistickú aktivitu vítajú aj študentky. „Chodievame sem veľmi radi, lebo je tu dobrý prístup, my si trénujeme strihanie, porozprávame sa a je to pre nás pekné, že môžeme strihať aj ľudí na vozíčku,“ dodáva študentka Klaudia Knotková. A ako sú spokojní klienti? „Už ma raz strihali tieto dievčence, šikovné sú. Som si povedala, že nie moc krátke, trochu odstrihnúť. Spokojná som, je to trošku kratšie, ale nevadí, šak dorastú,“ hovorí pani Irena Bobocká.

autor: sg