Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Objavovať ľudový odev budú žiaci špeciálnych škôl

V rámci realizácie projektu Fondu na podporu umenia s názvom "Učíme sa o ľudovom odeve" sa vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici uskutočnia edukačno-tvorivé dopoludnia určené pre žiakov špeciálnych škôl.

Projekt je súčasťou mimoriadnej výzvy Fondu na podporu umenia (FPU), ktorej cieľom je podpora znevýhodnených sociálnych skupín obyvateľstva. Tieto aktivity predstavujú skvelú príležitosť pre žiakov špeciálnych škôl spoznať a zažiť tradičnú ľudovú kultúru zblízka. Dopoludnia sú rozdelené do dvoch blokov, prvý je zameraný najmä pre mladších žiakov. Žiaci sa budú môcť zúčastniť edukačného programu, ktorý zahŕňa dve prezentácie o ľudovom odeve, doplnené o ukážky autentických ľudových odevov. Po teórií nasleduje tvorivá dielňa, kde si žiaci budú dekorovať plátenné tašky folklórnymi motívmi. Tento praktický prístup nielen podporí ich kreatívne schopnosti, ale môže aj prehĺbiť ich záujem o ľudovú kultúru a tradície.

Pre starších žiakov a praktickú školu je určený druhý blok. Tí sa taktiež zúčastnia dvoch prezentácií o ľudovom odeve, s ukážkami tradičných odevov. V tvorivej dielni si neskôr budú môcť dekorovať bavlnené tričká folklórnymi motívmi. Táto časť programu je prispôsobená ich vekovej kategórii a umožní im viac sa angažovať v procese tvorby, čo im poskytne zmysluplné a obohacujúce skúsenosti a zručnosti.

Cieľom projektu je nielen obohatiť žiakov o vedomosti o folklóre, ale aj podporiť ich tvorivé schopnosti a poskytnúť im možnosť aktívne sa zapojiť do uchovávania kultúrneho dedičstva. Zameraním na znevýhodnené sociálne skupiny sa projekt snaží prispieť k ich integrácii a umožniť im zažiť niečo nové a inšpiratívne.

Náučné bloky budú 7. júna prebiehať v časoch od 8.00 – 13.00 v Spojenej škole v Považskej Bystrici. Zúčastniť sa náučno – kreatívneho programu budú môcť žiaci aj 10. júna v totožných časoch na Spojenej škole Internátnej v Bytči. Poslednou možnosťou zapojiť sa do náučných blokov bude 11. júna opäť v rovnakých časoch na Spojenej škole v Púchove.

autor: ek

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK