Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Od Tatier k Dunaju zavítalo aj na Trenčiansku župu

Zmysluplné podujatie, ktoré poukazuje na ochorenie sklerózy multiplex, odštartovalo svoj 10. ročník 30. mája na Štrbskom plese. Cyklisti sa previezli aj územím Trenčianskeho kraja, zastávku si urobili pred župným úradom.

Ľudia žijúci s týmto ochorením, ale aj sympatizanti projektu Od Tatier od Dunaju, sa každý rok vyberú na svojich bicykloch s cieľom prejsť celé Slovensko a zároveň informovať o živote s touto chorobou a dôležitosti jej včasnej liečby. Trasa je rozdelená do piatich etáp, so začiatkom na Štrbskom plese a ukončením v Bratislave. Počas 3. etapy sa cyklisti zastavili aj na Trenčianskej župe, ktorá tento dôležitý projekt podporila, záštitu nad ním prevzal aj jej predseda Jaroslav Baška. „Vaše apelovanie na ľudí s včasnou diagnostikou je veľmi dôležité a netreba sa báť o tom rozprávať. Obdivujem vás, že máte okolo seba skvelú partiu a priateľov, ktorí vám takýmto spôsobom vyjadrujú podporu,“ povedal podpredseda kraja Jozef Trstenský a zaželal všetkým ešte veľa úspešných kilometrov do cieľa.

„Tento rok Svetová federácia sklerózy multiplex vyhlásila tému Svetového dňa sklerózy multiplex: včasná, skorá liečba a diagnostika. My sme našou kampaňou Prezvoňme Slovensko vyzývali všetkých občanov, pacientov i lekárov, aby dali šancu pacientom, ktorí môžu byť včas a dobre liečení a aby mohli žiť kvalitný život. Jedná sa o neurodegeneratívne ochorenie, ktoré napáda centrálny nervový systém a ženy sú ním postihované dvakrát častejšie ako muži,“  povedala Jaroslava Valčeková, predsedníčka Združenia sclerosis multiplex Nádej. „Od Tatier k Dunaju vzniklo pred 10 rokmi a každý rok sa ho zúčastňujú dve komunity – zdravých aj pacientov a my tieto komunity prepájame,“ dodala.

autor: ek

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK