Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Oslavy 80. výročia hrdinstva a odvahy v kraji

Koniec augusta sa aj tento rok ponesie v znamení osláv Slovenského národného povstania, jedného z najvýznamnejších historických momentov našej krajiny. V nasledujúcich dňoch si pripomenieme 80. výročie SNP v rôznych obciach a mestách po celom kraji.

Oslavy v kraji začínajú v sobotu 17. augusta o 15.00 h v prírodnom amfiteátri na Sekaninách v obci Lehota pod Vtáčnikom, kde vystúpia umelecké teleso SĽUK a hudobná skupina Vidiek. V Partizánskom sa v sobotu 24. augusta na Námestí SNP uskutočnia mestské oslavy 80. výročia SNP, počas ktorých si zároveň pripomenieme 32. výročie prijatia Ústavy SR. Hlavné Krajské oslavy, organizované Trenčianskym samosprávnym krajom, mestami Bánovce nad Bebravou a Partizánske, obcou Uhrovec a Oblastným výborom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Trenčín, budú prebiehať v sobotu 24. augusta na Jankovom vŕšku. Program zahŕňa ukážku bojov z II. svetovej vojny, pochod nesmrteľného pluku, zapálenie vatry, spanilú jazdu historických vozidiel k pomníku SNP a bohatý kultúrny program. Aj tento rok bude zabezpečená kyvadlová autobusová doprava medzi Bánovcami nad Bebravou a Jankovým vŕškom. V Dolných Vesteniciach sa uctenie významu a odkazu Slovenského národného povstania uskutoční v nedeľu 25. augusta. Pripomienkové podujatia sa budú konať v stredu 28. augusta v Bánovciach nad Bebravou na námestí Ľudovíta Štúra, pred Pamätníkom SNP v Zemianskych Kostoľanoch a pri vodnej nádrži v Kanianke. Na sviatok Slovenského národného povstania budú oslavy predmetom Celoštátnych osláv v Banskej Bystrici. Spomienkový akt s kladením vencov sa uskutoční v piatok 30. augusta na cintoríne v Novej Bošáci a v Nemšovej pri hroboch amerických letcov. Oslavy budú pokračovať poslednú augustovú sobotu v obci Lubina pri Pamätníku SNP na vrchu Roh. Spomienkové zhromaždenie pri pamätníku SNP v Myjave sa uskutoční v utorok 3. septembra.

Tieto podujatia vytvárajú príležitosť na pripomenutie si obetí a hrdinstva ľudí, ktorí bojovali za slobodu a demokraciu. Okrem spomienkových ceremónií budú súčasťou osláv aj kultúrne programy a výstavy, ktoré umožnia občanom lepšie pochopiť historický význam SNP a jeho dopad na našu spoločnosť. Trenčiansky samosprávny kraj pozýva všetkých občanov, aby sa pripojili k týmto oslavám a vzdali hold tým, ktorí prispeli k našej slobode. Spoločne si pripomenieme dôležitosť hodnôt, ktoré SNP predstavovalo a ktoré sú stále aktuálne aj v súčasnosti.

autor: ld

Fotogaléria

Zdroj: Dolné Vestenice
Zdroj: Kanianka
Zdroj: Lehota pod Vtáčnikom
Zdroj: Lubina
Zdroj: Zemianske Kostoľany
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK