Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Oslavy hasičskej histórie a podpora komunitných projektov v kraji

V nedeľu 22. septembra sa v kraji oslavovalo 100. výročie Dobrovoľného hasičského zboru v Nitrianskom Rudne a slávnostne bola otvorená náučná komunitná záhradka v Diviakoch nad Nitricou. Pri tejto príležitosti miestnemu DHZ pribudol do výbavy nový AED prístroj, čím sa posilnila ich schopnosť poskytovať rýchlu pomoc pri núdzových situáciách.

Dobrovoľný hasičský zbor v Nitrianskom Rudne sa už 100 rokov neúnavne stará o bezpečnosť obyvateľov a ich majetku. Patrí medzi špičkové jednotky zaradené do kategórie A1 a dosahuje významné výsledky v zásahoch pri požiaroch, nehodách a poskytovaní prvej pomoci. „Trenčiansky kraj má bohatú históriu dobrovoľného hasičstva, ktorá sa začala písať už v roku 1922 vznikom Zemskej hasičskej jednoty v Trenčíne. Som rád, že aj po 100 rokoch tu máme ľudí, ktorí chcú pomôcť, keď niekto bojuje o svoj život, zdravie alebo záchranu majetku. Dnešná oslava je toho jasným dôkazom,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška. DHZ Nitrianske Rudno dostalo v roku 2019 automatický externý defibrilátor, vďaka ktorému sa už podarilo zachrániť dva ľudské životy. „Ako dobrovoľní hasiči to nerobíte nasilu, ale z presvedčenia, a často aj s rizikom ohrozenia vlastného života či zdravia. Preto si vašu prácu nesmierne vážim,“ dodal.                                                                             

Následne bola v Diviakoch nad Nitricou slávnostne otvorená nová náučná komunitná záhradka, ktorá vznikla vďaka finančnej podpore z grantového programu Zelené oči. „Župa už niekoľko rokov podporuje takéto projekty, tento rok sme v rámci grantového programu dali viac ako 130 tisíc eur na environmentálne aktivity,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška. Tento priestor bude slúžiť nielen deťom zo základnej školy, ale aj širokej verejnosti na vzdelávacie a voľnočasové aktivity. „Záhradka nebude slúžiť len na pestovanie, ale predovšetkým na to, aby sa deti naučili niečo nové a vedeli, ako sa správať k prírode,“ dodal. Komunitná záhradka prispeje k rozvoju prírodovednej gramotnosti a ochrane životného prostredia. Pri tejto príležitosti dostal DHZ Diviaky nad Nitricou nový AED prístroj, ktorý zvýši ich schopnosť rýchlo reagovať na krízové situácie. „Celkovo sme v kraji odovzdali už viac ako 70 takýchto prístrojov, ktoré už viackrát pomohli zachrániť ľudské životy,“ dodal župan.

autor: ld
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK