Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Položením bielych ruží si uctíme obete banských nešťastí

Tento rok si pripomíname 15 rokov od najväčšej banskej tragédie, kedy v Handlovej zahynulo 9 baníkov a 11 banských záchranárov. Spomienka na baníkov sa bude konať  v sobotu 10. augusta so začiatkom na mestskom cintoríne.

Biele ruže nájdeme na baníckych pamätníkoch po celom Slovensku, za svoj symbol ho prijali banícke združenia a cechy Slovenska. Pre Handlovú má tento pamätný deň špeciálny význam aj názov – Deň bielych ruží.  V Deň obetí banských nešťastí si Slovensko uctieva pamiatku viac ako 470 obetí z radov baníkov, ktoré sa stali v baniach regiónu hornej Nitry a taktiež  viac ako 300 doteraz zmapovaných banských tragédií v baniach ťažiacich kovy na slovenskom území.

Pietna spomienka začína o 9.10 hod pri Pamätníku obetiam banských nešťastí na Hornej Nitre na mestskom cintoríne v Handlovej. Potom bude spomienka pokračovať položením ruží k pamätníku na ulici 29. augusta, pričom sa rozozvučia na 5 minút zvony na Kostole sv. Kataríny ako spomienka na posledné spojenie s baníkmi z 10. augusta 2009. Verejnosť a delegácie môžu prejaviť úctu zosnulým baníkom počas celého dňa.

autor: da

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK