Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Priateľov spája história aj šport

V bratskej atmosfére na Veľkej Javorine sa dnes zišli stovky ľudí, aby spoločne oslávili ďalší ročník Slávností bratstva Čechov a Slovákov. Táto tradičná udalosť je dôkazom toho, že priateľstvo našich národov pretrváva naprieč časom. V Partizánskom sa dnes konal  7. ročník Baťovianskej galusky, kde sa stretla vyše stovka ľudí.

Alexander Dubček povedal, “Robme tak, aby nás hranice nerozdeľovali, ale spájali”. V tomto duchu sa niesli aj slávnosti na Veľkej Javorine, ktoré sú už tradičným symbolom spojenia Čechov a Slovákov. Aj tento rok sa tu zišli zástupcovia Trenčianskeho, Trnavského, Juhomoravského a Zlínskeho kraja. “Dnes sme si prišli uctiť po 176.-krát myšlienku vzájomnosti, pokory, ale hlavne myšlienku, ktorá prináša medzi ľudí porozumenie,” povedal starosta obce Lubina Martin Beňatinský. Pamätník Česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti na Veľkej Javorine je každoročne svedkom nášho zjednotenia. “Boli sme niekoľkokrát rozdelení, či už to bolo vojensky, anexiou alebo inou zradou, vždy to rozdelenie našich národov prichádzalo zvonka, nikdy to nebolo zvnútra, od ľudí. Nikdy sme sa nerozdelili ako bratský národ,” povedal predseda slávností Robert Palko. “Teším sa, že každý rok sem prídu ľudia z oboch krajín, lebo máme toho veľmi veľa spoločného, či už históriu alebo kultúru. Verím, že vzájomná úcta a rešpekt, ktorý tu je, bude pretrvávať aj naďalej, povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Baťovianska galuska sa stala neodmysliteľnou súčasťou letných dní v Partizánskom. Aj tento rok si cyklisti mohli vychutnať pripravené trasy a priateľskú atmosféru. Jazdci si mohli vybrať z piatich trás, najdlhšia mala až 104 km. Podujatia sa zúčastnili ľudia rôznych vekových kategórií, cenu za najmladšieho účastníka získal iba 4-ročný chlapec, ktorý odjazdil trasu C3, 27 km. Najstarším účastníkom bol 87-ročný cyklista, ktorý odjazdil 54 km dlhú trasu. Cyklistika má v Trenčianskom kraji zelenú, umožňuje to predovšetkým neustále sa rozvíjajúca cyklistická infraštruktúra. V rámci hlavnej cyklistickej tepny kraja, Vážskej cyklomagistrály, je hotových viac ako 60 km zo 100 a na ďalších úsekoch sa intenzívne pracuje. Prvé kilometre sú hotové aj z druhej - Hornonitrianskej cyklomagistrály. “Najbližšie chceme pokračovať tu v Partizánskom, smerom na Chalmovú. Spolupracujeme tiež s ostatnými obcami, aby sa išlo aj smerom na Topoľčany, vďaka čomu prepojíme Partizánske aj s týmto mestom,” povedal župan Jaroslav Baška

autor: ld
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK