Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Projekt, ktorý nemá v Európe obdobu, pomáha vyše 700 baníkom

Celkom 718 zamestnancov Hornonitrianskych baní a 45 zamestnancov Elektrárne Nováky sa pripravuje na príchod na pracovný trh či zmenu zamestnania rekvalifikovaním. Národný projekt strategického významu, ktorý implementuje Trenčianska župa, je inšpiráciou a príkladom dobrej praxe pre celú Európu.

Projekt Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra II. je pokračovaním rovnomenného predchádzajúceho projektu, cieľom oboch je pomôcť ľuďom, ktorí prídu o zamestnanie v dôsledku ukončenia ťažby hnedého uhlia. Dianie na hornej Nitre vzbudzovalo záujem v Maďarsku, vo frankofónnych krajinách, v Čiernej hore aj v Austrálii. „Projekt je jedinečný svojho druhu, podobný zatiaľ nebol v Európe realizovaný, preto záujem a otázky prišli z viacerých strán. Mnohí z účastníkov projektu pracovali v bani zhruba 30 rokov, nevedeli, ako sa pohybovať na dnešnom trhu práce. Počas šiestich mesiacov ich na ceste za novým pracovným životom sprevádzali tútori, ktorí im pomohli pochopiť samého seba a ukazovali im cesty, ako si nájsť nové uplatnenie,“ vysvetlila projektová manažérka Andrea Fraňová z Oddelenia stratégie regionálneho rozvoja a implementácie projektov Úradu TSK.

Na verejnej prezentácii projektu v Prievidzi sa okrem partnerov z Trenčianskeho samosprávneho kraja, Hornonitrianskych baní Prievidza, a. s. a Slovenských elektrární, a. s. závod Elektrární Nováky, stretli všetci tí, ktorí na ňom participovali – zástupcovia Európskej komisie, Ministerstva regionálneho rozvoja a investícií SR, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, poskytovatelia vzdelávania, zamestnávatelia z regiónu, zástupcovia samospráv a kontaktných centier,  účastníci projektu aj ich tútori. Podľa Európskej komisie existuje v Európe stále mnoho takých regiónov, ktoré prechádzajú zásadnými zmenami. „V rámci Fondu spravodlivej transformácie je pripravený celý rad projektov, no práve regiónu hornej Nitry sme venovali väčšinu našej pozornosti. Cieľom transformácie je, aby nikto v tomto procese nezostal opomenutý a aby územie nestagnovalo, ale malo šancu na ďalší rozvoj,“ vysvetlil Jaroslav Straka z Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre regionálnu a mestskú politiku (DG REGIO). V podnetnej diskusii padali slová chvály aj podnetné otázky, prednášajúci sa zhodli na tom, že takýto prístup k nezamestnaným je nadštandardným nielen v rámci Slovenska. „Dúfame, že projekt rekvalifikácií prispeje k tomu, aby všetci účastníci získali nové a zmysluplné uplatnenie,“ dodal Straka. Účastníci podujatia sa na záver mohli presvedčiť, v akom náročnom prostredí baníci pracovali – jednou zo sprievodných aktivít bolo sfáranie do hĺbky vyše 300 metrov a následná prehliadka podzemných tunelov Bane Nováky.

Projekt Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra II je spolufinancovaný Európskou úniou z Programu Slovensko prostredníctvom Fondu na spravodlivú transformáciu.

 

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK