Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Rekonštrukcia prinesie výrazné úspory energie

Trenčiansky samosprávny kraj pokračuje v systematických investíciách do vzdelávacích inštitúcií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Jednou z nich je aj Stredná odborná škola v Novákoch, ktorá v tomto školskom roku vzdeláva 326 žiakov. Cieľom projektu je znížiť energetickú náročnosť budov a zlepšiť podmienky pre vzdelávanie aj každodennú prevádzku školy.

Projekt zníženia energetickej náročnosti školy bol rozdelený na dve samostatné časti, na blok A a ostatné bloky školy. Financie župa získala z Plánu obnovy a odolnosti. „Projekt je v hodnote takmer 3 mil. eur a župa financuje viac ako 25 tisíc eur. Cieľom je dosiahnuť zníženie energetickej náročnosti celej školy a ušetriť finančné prostriedky, ktoré škola ročne vynakladá za teplo z centrálneho zdroja v Novákoch,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška. V rámci prác sa zateplia obvodové múry školy, vymenia staré okná a dvere za nové plastové okná s trojsklom, nainštalujú sa nové vykurovacie a vetracie systémy, zmodernizuje sa osvetlenie pomocou LED technológie a nainštalujú sa fotovoltické panely na výrobu elektrickej energie. Súčasťou prác bude aj výmena strešnej krytiny a úprava strešného krovu. V rámci rekonštrukcie sa počíta aj s vybudovaním prístupových rámp pre imobilných, čo prispeje k zlepšeniu bezbariérového prístupu do školy. Plánovaná úspora je na úrovni až 76 %, pričom škola dosiahne energetickú triedu A0. „Peniaze, ktoré škola ušetrí môže investovať do rozvoja zamestnancov a na nákup nového materiálovo - technického vybavenia, ktoré potrebuje,“ dodal župan. „Je všeobecne známe, že naša škola platí obrovské peniaze za teplo. Naše mesačné faktúry v zimných mesiacoch sú okolo 35 tisíc eur,“ povedala riaditeľka školy Katarína Piačková. „Tak, ako povedal aj pán župan, verím, že tento projekt nám ušetrí tie peniaze, ktoré potom pôjdu na modernizáciu a vyučovací proces,“ dodala riaditeľka.

Stavebné práce, ktoré realizuje firma ROKO gips, s.r.o., začali v júli tohto roka a potrvajú do februára 2025, celý projekt by mal byť hotový za 7 mesiacov. Vzhľadom na to, že mnohí študenti sú zapojení do duálneho vzdelávania a časť svojej praxe absolvujú v spolupracujúcich firmách, stavebné práce výrazne nenarušia vyučovanie a chod školy.

autor: ld
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK