Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Škôlka v Dohňanoch sa rozšírila o novú triedu

Materskú školu aktuálne navštevuje 68 detí, z toho 21 je zapísaných v novootvorenej triede v zrekonštruovanom podkroví. Nová trieda pomôže lepšie zvládať kapacitu škôlky.

Stavebné práce na úprave nadstavby v podkroví zahŕňali vytvorenie miestností ako je herňa so spálňou, tvorivá miestnosť, vstupné priestory so šatňou, kancelária personálu či sociálne zázemie pre deti a zamestnancov. Súčasťou projektu bola refundácia časti nákladov na rekonštrukciu strechy a vybavenie školskej jedálne. Predchádzajúce školské roky fungovali tak, že nemohli všetkým deťom poskytnúť celodennú starostlivosť a museli denne meniť dennú a spaciu časť, rozkladaním postielok pre poobedný spánok. Už to bolo pre nás nevyhnutné, pretože tri roky sme sa trápili. Pani učiteľky vedia, aké to bolo ťažké; skladať-rozkladať. Ráno tu bola trieda, poobede tu bola spánková činnosť,“ povedala riaditeľka Základnej školy s materskou školou v Dohňanoch Katarína Miškárová.

Celkové náklady na projekt predstavovali 420 tisíc eur, obec dostala nenávratnú finančnú pomoc vo výške 280 tisíc eur z Plánu obnovy a odolnosti SR. Vďaka inštalácii tepelného čerpadla a solárnych kolektorov na streche dôjde aj k energetickej úspore takmer 40 percent.  "Znie to možno paradoxne, ale k vzniku tejto triedy pomohla aj pandémia COVID-19, keď sa nám narodilo viac detí v rokoch, kedy boli občania doma," poznamenal starosta obce Dohňany Milan Panáček. "Zvýšil sa nám počet detí a museli sme ich umiestniť do škôlky a následne do školy," dodal starosta. „Je to dobrá správa pre obec, že sa rozširuje. Vytvárajú sa vhodné podmienky na to, aby si tu ľudia našli svoj nový domov, aby si tu kúpili pozemky, postavili domy a k tomu patria aj tieto služby,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

autor: da

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK