Tak ako každý rok, musia žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi absolvovať praktickú maturitu. V rámci nej predstavili svoje študentské firmy a ukázali svoje gastronomické zručnosti učiteľom a verejnosti.
Podujatie s názvom Gastrodni dáva priestor maturantom 5.ročníka odboru Hotelovej akadémie ukázať svoje znalosti v oblasti gastronómie, ekonómie či v podnikaní. Tento rok si žiaci pripravili 6 podnikov, ktoré predstavovali rôzne svetové kuchyne. Žiaci prekvapili svojou kreativitou a spojili aj nespojiteľné.
Gastrodni slávnostne začali maturity baristickou súťažou, v ktorej žiačka baristiky pod drobnohľadom hodnotiacej komisie pripravila kávové nápoje. Pripravené boli aj slávnostné stolovania, ktoré museli spĺňať prísne protokolárne predpisy. To však žiakom nezabránilo v kreativite a vytvorili naozaj neobyčajné témy prestierania. „Ponuka je každý rok bohatá, žiaci si dávajú naozaj záležať. Je to na vysokej úrovni a ja im želám, aby úspešne zmaturovali. Stredná odborná škola obchodu a služieb v Prievidzi vychováva skvelých ľudí do praxe a taktiež viac ako 10% z nich už v rámci duálneho vzdelávania pracuje v jednotlivých prevádzkach. Chcem poďakovať aj pani riaditeľke a celému učiteľskému kolektívu za skvele odvedenú prácu,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.