Spojnica dvoch krajov a dvoch okresov je opäť otvorená

Horský priechod, ktorý spája okresy Partizánske a Zlaté Moravce, ale tiež Trenčiansky a Nitriansky kraj prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Problémy so zosuvmi, odvodnením či rozpadajúcim sa asfaltom sú preč, miestami úplne nová cesta II/511 Veľké Uherce – Skýcov je majstrovským dielom, na ktorom sa podieľali hneď dve zhotoviteľské firmy. Výsledok ich práce prináša nielen komfortnejšie, ale najmä bezpečnejšie cestovanie.

Kvôli zlému technickému stavu cesty vedúcej na Skýcov platili pre nákladné autá do 7,5 tony dopravné obmedzenia. Dnes je všetko inak, po rekonštrukcii ňou budú môcť prechádzať aj ťažšie vozidlá, a to do 12 ton. Vďaka finančným prostriedkom z eurofondov, župného rozpočtu a úverovým zdrojom sa Trenčianskemu samosprávnemu kraju podarilo zrekonštruovať až 3 etapy tejto frekventovanej cesty. Celkom 12 kilometrov, ktoré tvoria tieto 3 etapy, stálo 16 mil. eur s DPH. Z toho 11 mil. eur župa získala z eurofondov, 4 mil. eur sme si zobrali úver, ktorý budeme splácať 15 rokov, a 1 mil. eur boli vlastné zdroje,“ vysvetlil trenčiansky župan Jaroslav Baška. Finančne, ale aj technologicky najnáročnejšou bola 3. etapa, ktorá si vyžiadala úplnú uzávierku cesty od mája minulého roka. „My stavbári máme radi, keď sa veci robia tak, ako majú. Táto rekonštrukcia cesty je toho názorným príkladom. Keď v spolupráci objednávateľa a projektanta vznikne projekt, ktorý komplexne odstráni všetky problémy jestvujúcej cesty,“ povedal za zhotoviteľa 3. a 4. etapy, spoločnosť EUROVIA SK, a.s., generálny riaditeľ Róbert Šinály. „Na tomto úseku sa vykonala komplexná rekonštrukcia celej konštrukcie vozovky a podložia. Zrealizovali sme 3 km železobetónových stabilizačných dosiek, nové odvodnenie, zrekonštruovali sa priepusty popod cestu a inštalovali sa nové stavebno-bezpečnostné prvky,“ doplnil s tým, že práce na tejto etape, v dĺžke bezmála 5 km, trvali približne 300 dní. Rukami toho istého zhotoviteľa prešla aj rekonštrukcia 4. etapy, ktorá vedie až po hranicu s Nitrianskym samosprávnym krajom. V rámci nej bol opravený úsek v dĺžke viac ako 3,4 km. Rekonštrukcia krytu vozovky a odvodnenia, ale aj jej rozšírenie trvali 90 dní.

Zhotoviteľom 1. etapy bola spoločnosť Colas Slovakia, a.s. „Náš úsek bol v dĺžke bezmála 3,5 km, od križovatky ciest I/64 a II/511 po koniec obce Veľké Uherce. Na tomto úseku sme zrealizovali výmenu asfaltového povrchu, pokládku geomreží, zrekonštruovali sme rímsy na 2 mostných objektoch, v obci sme inštalovali 2 stacionárne merače rýchlosti a vymenené bolo aj trvalé dopravné značenie,“ povedal za zhotoviteľa Peter Galbavý. Všetky práce stihla spoločnosť za 50 dní. „Táto investícia, ktorá bola zrealizovaná v okrese Partizánske, je najväčšou investíciou kraja v rámci cestnej infraštruktúry. Na vyhliadke v rámci 3. etapy tejto cesty by sme v budúcnosti chceli v spolupráci s motorkármi osadiť symbol, nazývame ho Dávidkove krídla – nesú meno mladého športovca, ktorý minulý rok prehral boj s rakovinou, aby držali ochrannú ruku nad všetkými motoristami. Aby sa správali zodpovedne, dávali si na seba pozor a jazdili tak, aby nikoho iného neohrozovali,“ povedal podpredseda kraja a primátor Partizánskeho Jozef Božik.

K úplnej spokojnosti chýba kraju zrekonštruovať už len poslednú, 2. etapu tejto cesty nad Veľkými Uhercami, a to v dĺžke 2,5 km. „Aktuálne robíme novú projektovú dokumentáciu, ja pevne verím, že budeme opäť úspešní a získame finančné prostriedky z Programu Slovensko,“ povedal župan. Vďaka patrí aj obyvateľom dotknutých obcí a verejnosti, ktorí strpeli dopravné obmedzenia. Odmenou im je vynovená, bezpečná cesta, ktorá im bude slúžiť dlhé roky.

autor: lk