Starý železný most nahradilo malé Apollo

Koncom roka 2018 bol pre havarijný stav uzatvorený most cez Vážsky kanál v Ilave. Výstavbu nového odzačiatku sprevádzali komplikácie, najskôr s verejným obstarávaním, neskôr s financovaním či prekládkou inžinierskych sietí. Dnes je už všetko inak. Starý, viac ako 50-ročný most, nahradil úplne nový, ktorému domáci nepovedia inak ako malé Apollo. Vďaka nemu sa zlepší aj dopravná situácia v Ilave.

Po prvotných peripetiách s financovaním prevzala zodpovednosť za výstavbu nového mosta v Ilave na svoje plecia župa. „Celkové náklady na rekonštrukciu mosta boli takmer 3 mil. eur s DPH,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že financie kraj získal z úverových zdrojov Rozvojovej banky Rady Európy. „Ja pevne verím, že sa nám podarí tieto finančné prostriedky refundovať a dostaneme ich naspäť z eurofondov, z Programu Slovensko,“ dodal župan. Novučičký most má aj úplne nové parametre. Jeho dĺžka predstavuje 68 metrov a šírka presahuje 16 m. Z jednej strany pribudol cyklochodník široký 2,75 m, na druhej strane 2 m chodník pre peších, v oboch prípadoch v protišmykovej úprave. Bezpečnosť účastníkov cestnej premávky zabezpečujú aj osvetlené bezbariérové priechody pre chodcov. Zhotoviteľom tohto diela je spoločnosť MBM-GROUP, a. s.

Počnúc zajtrajším dňom sa zmení aj vedenie prímestskej autobusovej dopravy, ktoré sa dostane do režimu spred takmer 6 rokov. Zároveň most pomôže odľahčiť aj neľahkú dopravnú situáciu, najmä v exponovaných časoch ráno a popoludní. „Chcem sa ešte raz ospravedlniť všetkým, ktorí trpeli dopravnými obmedzeniami počas trvania rekonštrukčných prác. Verím, že nový most bude cestujúcej verejnosti slúžiť desiatky rokov,“ povedal župan. „Príbeh tohto mosta bol dlhý, ale so šťastným koncom. Chcel by som poďakovať predsedovi TSK, že počas výstavby diela pristupoval k tomu pragmaticky a problémy sa snažil riešiť tak, ako prichádzali,“ dodal primátor mesta Ilava Viktor Wiedermann.

autor: lk