Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Štvornohí liečitelia prinášajú radosť do života klientov

Centrum sociálnych služieb (CSS)- Lúč prichádza s novinkou pre svojich klientov, ktorí budú môcť pravidelne zažívať novú formu terapie - canisterapiu. Až do konca roka budú relaxovať a rehabilitovať v prítomnosti troch úžasných terapeutických buldočkov.

Canisterapia nie je len obyčajná terapia so psíkom. Je to jedinečný prístup k liečbe, ktorý využíva silu vzájomného kontaktu medzi človekom a psíkom na dosiahnutie pozitívnych zmien v oblasti fyzickej, psychickej a sociálnej pohody. Na rozdiel od tradičných metód, ktoré sa spoliehajú na lieky, obväzy a iné pomôcky, canisterapia stavia na prirodzenom a intuitívnom spojení medzi psíkom a klientom. Psík sa stáva empatickým sprievodcom, ktorý sa prispôsobuje individuálnym potrebám klienta - leží s ním, podnecuje ho k pohybu, pomáha mu pri rôznych úkonoch a aktivitách.

Táto forma terapie rozvíja hrubú a jemnú motoriku, podporuje verbálnu i neverbálnu komunikáciu a pomáha pri orientácii v čase a priestore. Podporuje sústredenie a zlepšuje pamäť a zároveň rozvíja empatiu a sociálne interakcie, čím podporuje sociálne cítenie. Má tiež pozitívny vplyv na fyzickú rehabilitáciu a relaxáciu. Interakcia so psíkmi prináša klientom, všetkých vekových kategórií s rôznymi diagnózami, radosť, podporuje ich k hre a pohybu, čo má nesmierne pozitívny vplyv na ich psychiku. Pomáha im nájsť duševnú rovnováhu a zvyšuje celkovú motiváciu. Canisterapia sa osvedčila aj pri liečbe agresie a rôznych foriem demencie. Vďaka vzájomnému spojeniu medzi človekom a psíkom sa tento typ terapie stáva krásnym a obohacujúcim zážitkom, ktorý uzdravuje telo aj dušu. „Canisterapia je poskytovaná vo viacerých zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK a je veľmi žiadaná. Sme radi, ak môžeme prinášať do zariadení rôzne terapie a odborné činnosti, ktoré zvyšujú kvalitu poskytovaných sociálnych služieb. V CSS-Jesienka v Myjave majú vlastného terapeutického psíka, nakoľko jeho majiteľka je zamestnankyňou zariadenia. V ďalších prichádzajú terapeuti so svojimi psíkmi na základe dohody a spolupráce,“ povedala vedúca oddelenia sociálnej pomoci župného úradu Elena Nekorancová.

autor: ld

Fotogaléria

Zdroj: CSS- Lúč
Zdroj: CSS- Lúč
Zdroj: CSS- Lúč
Zdroj: CSS- Lúč
Zdroj: CSS- Lúč
Zdroj: CSS- Lúč
Zdroj: CSS- Lúč
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK