Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Beluši vyhodnotili výsledky monitorovania ovzdušia

Výsledky mobilnej monitorovacej stanice kvality ovzdušia v Beluši sa viac-menej zhodujú s výsledkami nameranými v najbližšej stálej monitorovacej stanici v Púchove. Analýza ukázala len 1 prekročenie dennej limitnej hodnoty znečisťujúcich látok v ovzduší. 

Mobilný monitoring čistoty ovzdušia sa do Beluše podarilo zabezpečiť v rámci projektu Life IP – Zlepšenie kvality ovzdušia. Merania prebiehali v rokoch 2023 a 2024 v rôznych časových úsekoch, aby boli zachytené premenlivé meteorologické podmienky v rámci všetkých ročných období. Odborníci sledovali koncentrácie znečisťujúcich látok  v ovzduší - prachové častice PM, oxidy dusíka NOx, oxid siričitý SO2, oxid uhoľnatý CO, ťažké kovy (arzén, nikel, olovo, kadmium) a benzo(a)pyrén BaP. Výsledky meraní analyzoval Slovenský meteorologický ústav, ktorý je ako partner projektu Populair zodpovedný za mobilný monitoring. „Zaznamenané bolo 1 prekročenie dennej limitnej hodnoty pre prachové častice PM. Priemerná koncentrácia karcinogénneho benzo(a)pyrénu v období meraní bola 1,45 ng/m3. Ročná  koncentrácia tejto látky, ktorá sa nesmie prekročiť, je 1 ng/m3. Na potvrdenie, či bol tento ročný limit s určitosťou prekročený, by bol však potrebný celý rok meraní. V prípade ostatných znečisťujúcich látok k prekročeniam stanovených limitov nedošlo,“ hodnotí výsledky Petra Baďurová Renčová, manažérka kvality ovzdušia TSK.

Koncentrácia nameraných znečisťujúcich látok v Beluši bola zároveň veľmi podobná úrovni nameraného znečistenia na najbližšej stálej monitorovacej stanici v Púchove. Ak chcú mať občania Beluše a blízkeho okolia prehľad o kvalite ovzdušia aj naďalej, odporúčame sledovať situáciu na webovom sídle, cez aplikáciu alebo na webe Dnesdýcham.sk, prípadne na SHMÚ. Nájdu tu aj informácie o tom, čo je zdrojom znečistenia ovzdušia prachovými časticami či spomínaného benzo(a)pyrénu.

autor: sg

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK