Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V CSS – DEMY v Trenčíne odstránili poslednú bariéru

Najväčšie centrum sociálnych služieb pre ľudí s poruchou autistického spektra v Trenčianskom kraji, ktoré poskytuje sociálne služby predovšetkým osobám s ťažším telesným postihnutím, sa môže pochváliť čerstvou novinkou. Tá so sebou prináša predovšetkým zvýšenie bezpečnosti, ale aj priestor na rozvoj ďalších služieb.

V CSS – DEMY v Trenčíne bola do užívania odovzdaná prístavba výťahu s vybudovaním nového bezbariérového vstupu. Vďaka tomuto projektu sa vyriešila otázka bezpečnosti pri vykladaní a nakladaní imobilných klientov z vozidiel rodičov, nakoľko v minulosti bol vchod situovaný z frekventovanej Biskupickej ulice. „Aj keď výťah bol nosnou myšlienkou tohto investičného projektu, pretože odstraňuje takú poslednú výraznú bariéru, ktorú sme doteraz v DEMY mali, nie je to len o ňom. Táto prístavba priniesla aj priestory na rozvoj ďalších služieb, ktoré majú podporiť rodičov alebo príbuzných v starostlivosti o svojich blízkych aj v domácom prostredí, ako je napríklad požičiavanie pomôcok,“ povedal riaditeľ zariadenia Tibor Gavenda. Veľmi využívaná je aj odľahčovacia služba. „Za minulý rok sme poskytli viac ako 230 dní odľahčovacej služby a myslím si, že v tomto sme slovenským rekordérom. Naozaj sa snažíme tým rodinám pomáhať aj touto cestou,“ dodal riaditeľ.

Súčasťou projektu bolo aj parkovisko a bezbariérový vstup. Vo vstupných priestoroch sa nachádza nová vrátnica, kde by mala vzniknúť chránená dielňa. Pracovať v nej budú okrem klientov zariadenia aj ľudia s hendikepom z blízkeho okolia. V budove tiež vznikol priestor na vzdelávanie zamestnancov a v rámci projektu Trenčianskeho samosprávneho kraja „Opatrovať a žiť“ ho chce zariadenie využívať na rôzne vzdelávacie, ale aj oddychové aktivity pre rodiny, ktoré majú doma hendikepovaného príbuzného. Ale aj nový priestor pre psychologickú starostlivosť či rozšírenie rehabilitačných služieb, o ktoré je veľký záujem. „Táto stavba bola realizovaná čisto z rozpočtu Trenčianskej župy v hodnote takmer 1,2 mil. eur s DPH, pričom výstavba trvala približne 9 mesiacov. My máme pre toto zariadenie pripravené ešte dve ďalšie investičné akcie. Pracujeme na projektovej dokumentácii stavebných úprav spojovacej chodby,  ktorá prepája viaceré budovy tohto zariadenia a tento rok chceme ešte urobiť oplotenie v hodnote takmer 50 tis. eur,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška. Stavbu realizovala spoločnosť Au-stav, s. r. o. „Podložie bolo trošku komplikované. Zistili sme, že celý objekt je na navážkach starej sute. Realizácia bola čiastočne problematická. Stavba je navrhnutá na veľkopriemerových mikropilótach, spodná voda bola v hĺbke 2,5 metra pod úrovňou terénu,“ zhodnotil zástupca zhotoviteľa Jakub Augustín.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK