Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Trenčianskom kraji cestujete ekologicky po celý rok

Pravidelná optimalizácia regionálnej autobusovej dopravy, výstavba nosných cyklotrás aj environmentálna výchova či starostlivosť o ovzdušie sú kroky, ktoré Trenčianska župa podniká po celý rok. Prečítajte si, čo je pre cestujúcich pripravené počas Európskeho týždňa mobility.

Európsky týždeň mobility sa koná pravidelne v týždni od 16. do 22. septembra. Táto iniciatíva Európskej komisie pre udržateľnú mestskú mobilitu s vyše 20-ročnou tradíciou sa snaží vyzdvihnúť práve cestovanie udržateľnými formami dopravy – hromadnou dopravou, pešo či na bicykli. Dôvod je jednoduchý – napriek tomu, že doprava nie je najväčším zdrojom znečistenia ovzdušia, tvorí štvrtinu celkových emisií skleníkových plynov v Európskej únii. Na území Trenčianskeho kraja cestujete medzi mestami regionálnou autobusovou dopravou, ktorú pre kraj zabezpečuje SAD Trenčín a SAD Prievidza. S oboma dopravcami kraj intenzívne komunikuje a pravidelne optimalizuje sieť dopravných spojení. Vynikajúce výsledky prinieslo napr. zavedenie taktovej dopravy - počet cestujúcich na týchto linkách sa zvýšil o viac ako 10%, rekordný nárast o 57% cestujúcich dopravcovia zaznamenali na linke medzi Prievidzou a Malou Čausou. Z krajského mesta sa v piatok a v sobotu odveziete domov nočnými spojmi, zlepšila sa dopravná obsluha nielen medzi mestami, ale aj susednými krajmi. Pri tvorbe cestovných poriadkov sa vychádza v ústrety aj významným regionálnym zamestnávateľom a od mája do septembra premávajú po kraji špeciálne turistické autobusy či autobusy s pripojeným cyklovozíkom. Viac sa dozviete v priloženej infografike.

Čo je pripravené pre cestujúcich počas Európskeho týždňa mobility v Trenčianskom kraji? Na fanpage SAD Trenčín bude počas celého týždňa prebiehať súťaž o 30-eurový kredit na dopravnú kartu pre siedmich šťastlivcov. V Trenčíne, v areáli ZŠ Na dolinách, sa v piatok 20. septembra odohrá projekt ULICE DEŤOM. Ulica pred školou sa na jeden deň zmení na pešiu zónu, kde sa deti môžu slobodne hrať a pohybovať. Nájdete tu aj stánok krajskej manažérky kvality ovzdušia, kde sa dozviete, prečo by nám malo na kvalite ovzdušia záležať a čo sa pre jej zlepšenie dá spraviť.

autor: sg

Fotogaléria

Zdroj: SAD Trenčín
Zdroj: SAD Trenčín
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK