Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Víkend v kraji v znamení tradícií či významných výročí

V slnečnú júnovú sobotu sa konalo mnoho zaujímavých podujatí. Oslavovali sa dve významné výročia, konali sa folklórne slávnosti aj tradičný jarmok. Víkendových podujatí sa zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Svoje výročie v sobotu oslavovala Trenčianska elektrická železnica, ktorá návštevníkov kúpeľného mesta preváža už 115 rokov. Významný deň jej prevádzkovatelia a vzácni hostia zakončili krstom knihy, ktorá bola už druhým vydaním a čitateľov prevedie celou históriou existencie električky. Krstným otcom sa stal trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Chcem poďakovať všetkým, ktorí takýmto spôsobom udržiavajú túto jedinečnú elektrickú železnicu. Je to železnica, ktorá jazdí do jedných z najkrajších kúpeľov v Trenčianskom kraji, Trenčianskych Teplíc,“ povedal župan a poprial železnici ešte veľa úspechov.

V Dolnej Porube sa konal tradičný juniáles, na ktorý sa prišli pozrieť veľkí aj malí zvedavci, pre nich boli pripravené zábavné atrakcie. Trenčiansky župan zavítal počas víkendu aj do Dolných Vesteníc, kde sa konali Letné slávnosti troch dolín. Zúčastnili sa ich stovky členov folklórnych skupín a podujatie hýrilo farbami ich tradičných krojov. „Folklór má svoje miesto nie len na medzinárodnej scéne, ale aj v regiónoch. Tak, ako je krásna a čarovná príroda belianskej, rudnianskej a vestenickej doliny, tak verím, že dnes uvidíme podobné krásne vystúpenia súborov z obcí, ktoré pochádzajú z týchto dolín. Folklór ľudí nie len zabával, ale aj spájal,“ prihovoril sa zúčastneným starosta Viliam Šuhajda.

Významné výročie oslavovala aj obec Veľké Uherce, ktorá uskutočnila slávnosti k 750. výročiu prvej písomnej zmienky. Nechýbala prehliadka historickej hasičskej striekačky, ale aj plno atrakcií pre malých obyvateľov obce. „Chcem sa poďakovať pani starostke za to, ako vedie túto obec. Veľké Uherce majú mnoho združení, ktoré pomáhajú udržiavať tradície v obci a to si veľmi vážim,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška a poprial obyvateľom príjemnú zábavu.

Svoje víkendové cesty župan zakončil v Nitrianskom Pravne, kde sa konal Tradičný Pravniansky jarmok, ktorý prilákal svojich obyvateľov aj návštevníkov tradičnými jarmočnými jedlami a výrobkami. Jarmok spestroval aj bohatý kultúrny program a hudobné vystúpenia.

autor: ek
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK