Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Víkend v znamení včelárstva i okrúhlych výročí

V prvú augustovú nedeľu zažil Trenčiansky kraj deň plný tradícií, osláv a nezabudnuteľných zážitkov. Miestni obyvatelia, ako aj návštevníci z blízka i ďaleka, mali možnosť spoznať prácu včelárov a nahliadnuť do bohatej histórie regiónu.

V Mestečku pri Púchove sa konala v poradí 17. Včelárska nedeľa Púchovského regiónu. Tento tradičný sviatok včelárstva sa stal skutočným rajom pre milovníkov medu a včelích produktov. Včelári predávali svoj domáci kvetový či medovicový med. Jedným z vrcholov podujatia bola súťaž o najlepší med Púchovského regiónu, ktorá prilákala pozornosť návštevníkov aj odborníkov z celého Slovenska. „Sezóna bola omnoho lepšia oproti minulému roku, ktorý bol pre včelárov najhorší za posledných 20 rokov. Na tomto tradičnom festivale včelárstva sa môžu ľudia tešiť na ochutnávku tohtoročných medov či medovinky. Taktiež sa môžu zúčastniť zaujímavých prednášok a dozvedieť sa niečo viac o včelárstve,“ povedal predseda Slovenského zväzu včelárstva Púchov Milan Janco. Pre deti boli pripravené zábavné aktivity vrátane tvorivých dielní a súťaží.

Na opačnom konci kraja  obec Horná Ves slávila významné jubileum 730. výročie prvej písomnej zmienky a zároveň 110. výročie založenia miestneho dobrovoľného hasičského zboru. Bubnová skupina Campana Batucada viedla sprievod obcou a udávala tempo. Ten vyvrcholil na futbalovom ihrisku, kde sa oslavy mohli oficiálne začať. „Obec je výnimočná tým, že bola mýtnou stanicou na Jantárovej ceste a patrila panstvu Sivý Kameň. Každý, kto išiel z prímoria do vnútrozemia tu musel platiť mýto. Taktiež sme hrdí na našich rodákov - operných spevákov Petra a Miroslava Dvorského. No som hrdý na našich Hornovešťanov, pretože sú to jednoduchí, dobrí a skromní ľudia,“ prihovoril sa starosta obce Jozef Hrotek. Podujatia sa zúčastnil aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Trenčianska župa podporuje hasičský šport a dobrovoľných hasičov a to nie len prostredníctvom financií z našich schém, ale aj doplnením ich vybavenia o externé defibrilátory. V tejto obci má dobrovoľné hasičstvo dlhú tradíciu a verím, ž rozvíjať sa bude aj naďalej,“ povedal župan. Obe podujatia boli finančne podporené z Dotačného systému Trenčianskeho samosprávneho kraja.

autor: ek
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK