Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Zážitkové exkurzie pedagógov v kraji

V rámci projektu na podporu environmentálnej výchovy v Trenčianskom kraji sa 101 pedagógov a koordinátorov environmentálnej výchovy zúčastnilo zážitkových exkurzií v troch rôznych okresoch kraja. Ich cieľom bolo poskytnúť účastníkom praktické skúsenosti a metodiku pre prácu s prírodnou infraštruktúrou pri výučbe environmentálnej výchovy. Exkurzie organizovalo CEA - Centrum environmentálnych aktivít a každá z nich bola vedená odbornými lektormi, Richardom Medalom a Katarínou Ďurčekovou, botaničkou zo Štátnej ochrany prírody - Správa CHKO Biele Karpaty.

Prvá exkurzia viedla do prírodnej rezervácie Beckovské Skalice, kde účastníci prešli 3,6 km dlhým náučným chodníkom oboznámili sa s jedinečnou biodiverzitou tejto oblasti, ktorá zahŕňa vzácne druhy rastlín a živočíchov. Exkurzia bola zakončená návštevou ekocentra ŽiTo v Moravskom Lieskovom. V južnej časti Bielych Karpát sa konala druhá exkurzia, konkrétne v oblasti Vrbovce a prírodnej pamiatky Žalostiná. Trasa o dĺžke 4 km zahŕňala prehliadku biotopov s výskytom ohrozených druhov flóry a fauny, ako sú orchidey alebo hmyzovník Holubyho. Navštívili rozhľadňu na Žalostinej s panoramatickým výhľadom a miestnu Vrbovčiansku izbu, ktorá ponúka pohľad do tradičného života a histórie obce. Exkurzia bola zameraná na monitoring chránených rastlín a ukážky environmentálnych vzdelávacích aktivít. Tretia exkurzia sa uskutočnila v prírodnej rezervácii Jankov vŕšok, viedla po chodníku Alexandra Dubčeka a Ľudovíta Štúra cez dubové lesy. Počas prechádzky účastníci monitorovali chránené druhy a spoznávali prírodné hodnoty tohto územia. Exkurzia bola zakončená návštevou rodného domu Ľ. Štúra a A. Dubčeka v obci Uhrovec, kde sa dozvedeli viac o historickom kontexte tejto oblasti. Štvrtá exkurzia zaviedla účastníkov do obce Lednica a na Lednické skalky, zahŕňala výstup na hrad Lednica a prehliadku okolitých biotopov, kde sa nachádzajú vzácne druhy orchideí a ďalších chránených rastlín. Exkurzia bola zameraná na monitoring a určovanie teplomilných druhov rastlín a živočíchov a poskytla účastníkom príležitosť diskutovať o manažmente ochrany prírody v tomto regióne. Každá z týchto exkurzií bola navrhnutá s dôrazom na praktické skúsenosti, zážitkové vzdelávanie a poskytnutie metodických materiálov, ktoré pedagógovia môžu využiť pri výučbe environmentálnej výchovy.

Obsahom exkurzií bolo vždy predstavenie záujmov ochrany prírody v konkrétnej lokalite, s diskusiou o manažmente ochrany prírody, ale aj ukážky envirovýchovných, vzdelávacích a osvetových aktivít v teréne. Účastníci dostali balíček materiálov pre EVVO. Exkurzie boli zároveň poslednou aktivitou v rámci projektu vzdelávanie pedagógov a EVVO koordinátorov v Trenčianskom kraji. Celý projekt bol realizovaný s podporou Environmentálneho fondu.

autor: ld
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK