Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Zážitkové učenie v prírode otvára nové možnosti vzdelávania

Trenčiansky samosprávny kraj ako Zelená župa aktívne podporuje environmentálne vzdelávanie prostredníctvom projektu určeného pre pedagógov a koordinátorov environmentálnej výchovy. Jednou z aktivít projektu boli aj 3-dňové zážitkovo-vzdelávacie kurzy vo vzdelávacom centre Zaježová, ktoré sa uskutočnili v priebehu marca až mája tohto roku.

Kurzy, akreditované na tému „Podpora zážitkového učenia vonku a učenia o klíme na školách“, boli špeciálne prispôsobené potrebám pedagógov z Trenčianskeho kraja. Počas piatich turnusov sa ich zúčastnilo celkom 150 učiteľov a koordinátorov environmentálnej výchovy, ktorí mali možnosť vyskúšať si praktické prístupy k výučbe v prírodnom prostredí a získať metodiku a didaktické pomôcky na efektívne učenie vonku. Realizátorom kurzov bolo CEEV Živica.

Zážitkové učenie vonku je dôležité, pretože deti sa prirodzene radi učia v prostredí, kde môžu zmysluplne a hravo objavovať svet okolo seba. V prostredí prírody majú deti príležitosť využívať všetky svoje zmysly, čo im umožňuje učiť sa aktívne, cez priame skúsenosti, a tým získavať vedomosti oveľa efektívnejšie. Učenie sa vonku je nielen názorné a pestré, ale aj obohacujúce, pretože deti môžu veci doslova ohmatať, skúšať si ich a tak lepšie pochopiť súvislosti. Pravidelný pobyt vonku zároveň zlepšuje ich schopnosť koncentrácie a vedomosti získané zážitkovou formou im v pamäti pretrvávajú dlhšie,“ povedala Martina Kedrová manažérka prípravy a implementácie projektov v oblasti environmentálnej výchovy župného úradu. Príroda tiež poskytuje neobmedzený zdroj poznania, ktorý ľudstvo využíva od nepamäti a zároveň stimuluje kreativitu nielen u detí, ale aj u učiteľov. Vedomosti nadobudnuté v prírodnom prostredí sú hlbšie a komplexnejšie, čo podporuje aj rozvoj vzťahu k prírode. Pobyt vonku má navyše pozitívny vplyv na fyzické a psychické zdravie, znižuje stres, predchádza obezite a podporuje dobrú náladu u detí aj dospelých.

Tento projekt predstavuje významný krok k zlepšeniu environmentálneho vzdelávania v Trenčianskom kraji. Pedagógom poskytuje potrebné nástroje a vedomosti na to, aby mohli efektívne integrovať environmentálnu výchovu do svojich vyučovacích hodín, čím prispieva k rozvoju udržateľného správania medzi mladou generáciou.

autor: ld
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK