Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Združenie SK8 zasadalo vo Svätom Jure

Na programe Zhromaždenia združenia Samosprávne kraje Slovenska SK8 boli okrem iného finančné, kultúrne, školské, ale i dopravné otázky. 

Združenie SK8 schválilo výzvu adresovanú vláde SR k návrhu konsolidácie verejných financií, aby prehodnotila opatrenia, ktoré sa dotknú regionálnej samosprávy a jej fungovania. Z kultúrnej oblasti sa venovalo potrebe sfunkčnenia Fondu na podporu umenia. Diskutovalo sa tiež o požiadavkách samosprávnych krajov na legislatívne zmeny v školskej tematike, prebrala sa aj požiadavka na rezort práce, sociálnych vecí a rodiny na úpravu podmienok výzvy ku koordinácii jednotných kontaktných miest pre mladých. Témou rokovania bol aj pokles objednávok na údržbu ciest I. triedy zo strany Slovenskej správy ciest. Zoskupenie zobralo na vedomie smernicu o rovnakom odmeňovaní mužov a žien. Trenčiansky župan informoval aj o téme využitia financií zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Začiatkom tohto roka chceli samosprávne kraje, aby vláda prehodnotila finančné prostriedky z eurofondov na rekonštrukciu, modernizáciu a výstavbu nových stredoškolských internátov, pretože táto infraštruktúra je vo veľmi zlom stave. „Legislatíva, ktorá pôjde na jeseň do parlamentu, umožní využiť finančné prostriedky zo ŠFRB aj za účelom skrášlenia bývania stredoškolákov i vysokoškolákov na internátoch,“ informoval župan Jaroslav Baška.  

Združenie sa venovalo aj vnútorným otázkam, zriadené boli štyri nové sekcie SK8, a to sekcia cestovného ruchu, sekcia krízového riadenia, sekcia športu a sekcia cyklodopravy a cykloturistiky. Odsúhlasený bol aj podpis memoranda o spolupráci s Univerzitou sv. Cyrila a Metoda v Trnave, ale aj s partnermi pod záštitou Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska. Najbližšie zasadnutie SK8 sa uskutoční v decembri 2024. 

autor: bj

Fotogaléria

Zdroj foto: BSK
Zdroj foto: BSK
Zdroj foto: BSK
Zdroj foto: BSK
Zdroj foto: BSK
Zdroj foto: BSK
Zdroj foto: BSK
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK