Rodičia, už viete na akej strednej škole bude študovať vaše dieťa?

Fakty a konkrétne čísla

Žiakom končiacim školskú dochádzku na základnej škole sa ponúka možnosť štúdia až na 40 stredných školách, ktorých zriaďovateľom je TSK a na ktorých v školskom roku 2015/2016 študuje 18 649 žiakov[1]. Vo svojej právomoci má Trenčianska župa okrem 26 odborných škôl, 3 obchodných akadémií a 11 gymnázií aj Krajské centrum voľného času a Jazykovú školu. Dokopy tak zriaďuje 42 škôl a školských zariadení.

S duálnym systémom k ľahšej uplatniteľnosti na trhu

Trenčiansky kraj sa môže pochváliť najvyšším počtom žiakov[2] zapojených do systému duálneho vzdelávania zo všetkých krajov Slovenska. V školskom roku 2015/2016 je do systému duálneho vzdelávania zapojených 99 žiakov, 5 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK a 11 firiem. Žiaci, ktorí sa rozhodnú pre vstup do systému duálneho vzdelávania alebo pre štúdium na niektorej zo stredných odborných škôl (SOŠ), ktoré podpísali memorandum o spolupráci, majú po skončení štúdia výrazne vyššie šance profesijne sa uplatniť priamo vo firme s duálnym vzdelávaním, resp. vo svojom regióne. Z celkového počtu 26 odborných škôl, ktorých zriaďovateľom je kraj, do dnešného dňa podpísalo memorandum o spolupráci so zamestnávateľmi, profesijnými komorami a TSK už 21 z nich.

Pomôcť rodičom pri výbere tej správnej školy pre svojho školáka môže pomôcť aj portál kampane s názvom Hrdina remesla. Ten združuje všetkých 21 „škôl pre hrdinov“, ktoré svojich žiakov aj vďaka podpisu memoranda pripravujú priamo pre potreby trhu práce. V praktickej výučbe pre život v súčasnosti pomáhajú aj centrá odborného vzdelávania a prípravy (COV). O vznik ďalších 5 COV[3], ktoré minulý rok doplnili 2 existujúce COV, sa postaralo súčasné vedenie TSK.

Investície do školstva

Pri ozdravovaní funkčnosti siete stredných škôl vedenie TSK pristúpilo k viacerým racionalizačným opatreniam, ktoré vedú k optimalizácii školského systému. Župa však okrem samotného systému investuje aj do fyzického stavu školských budov a zlepšuje tak podmienky výchovno-vzdelávacieho procesu. Ušetrené finančné prostriedky vďaka efektívnemu hospodáreniu župa smeruje do rekonštrukcie škôl a školských zariadení. Rekonštruovať sa začalo už počas leta a s prácami sa na viac ako 2 desiatkach škôl pokračuje aj v priebehu školského roka 2015/2016. V roku 2015 TSK vyčlenil takmer 5 mil. € na kapitálové výdavky pre oblasť školstva a zároveň získal ďalšieho 0,5 mil. € z Ministerstva financií SR a Ministerstva školstva SR. Pre rok 2016 je v schválenom rozpočte 2,4 mil. € na ďalšie investície do školstva. Modernizácia pre mnohé školy znamená rekonštrukciu striech, vykurovacích systémov, sociálnych zariadení, elektroinštalácií, nové okná, ale aj obnovu odborných učební.

Športujúcu mládež poteší 9 nových multifunkčných ihrísk

Až deviatich škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja sa dotkne výstavba multifunkčných ihrísk z rozpočtu TSK v objeme viac ako 1,2 mil. €. Moderné viacúčelové ihriská majú prispieť k rozvoju telovýchovných aktivít, podporiť aktívne a bezpečné trávenie voľného času so zreteľom na zdravý životný štýl mládeže. Ihrisko pribudne na Spojenej škole v Partizánskom, na SPŠ v Považskej Bystrici, na SPŠ v Dubnici nad Váhom, na SOŠ obchodu a služieb v Púchove, na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne, na Gymnáziu na Myjave, na SOŠ OaS v Prievidzi, na Gymnáziu M. R. Štefánika v Novom Meste nad Váhom a na Gymnáziu V. B. Nedožerského v Prievidzi.

Prehľad stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK podľa jednotlivých okresov

Okres

SOŠ sklárska (L. Rovne)

PRIEVIDZA

SOŚ (Handlová)

Gymnázium I. Bellu (Handlová)

OA

SOŚ obchodu a služieb

Gymnázium V. B. Nedožerského

Spojená škola (Nováky)

POVAŽSKÁ BYSTRICA

SPŠ

OA

Stredná zdravotnícka škola

SOŠ strojnícka

ILAVA

SPŠ (Dubnica nad Váhom)

Gymnázium (Dubnica n. Váhom)

SOŠ (Pruské)

SOŠ (Dubnica nad Váhom)

Kampaň Trenčianska župa dostáva občiansky (nádych) pri príležitosti 15. výročia od vzniku samosprávnych krajov na SR práve odštartovala. Nezabudnite preto sledovať aktuálne informácie na webovom sídle TSK www.tsk.sk a facebookovej funpage www.facebook.com/trencianskazupa. Už tento mesiac si TSK pripravil viacero zaujímavých aktivít a súťaží pre širokú verejnosť s atraktívnymi cenami.

[1] Stav k 15.9.2015 podľa údajov z Eduzberu

[2] Školy, ktoré sa zapojili do systému duálneho vzdelávania v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK: SOŠ Prievidza, SOŠ Dubnica nad Váhom, SOŠ strojnícka Považská Bystrica, SOŠ Handlová a SPŠ Nové Mesto nad Váhom

[3] V súčasnosti sa v TSK nachádza 7 COV, a to na SOŠ Dubnica nad Váhom, SOŠ strojnícka Považská Bystrica, SOŠ Púchov, SOŠ Pruské, SOŠ stavebná E. Belluša Trenčín, SOŠ Handlová a na Spojenej škole Nováky.