Čo môže urobiť každý jeden z nás?
Obmedzme konzumáciu rýb a mäsa všeobecne. Nie úplne prestať konzumovať, stačí len OBMEDZIŤ. Odvetvie živočíšnej výroby je hlavným stresovým faktorom mnoho ekosystémov a planéty ako celku. Globálne je jedným z najväčších zdrojov skleníkových plynov a jednou z hlavných príčin znižovania biodiversity. V rozvojových krajinách je jedným z hlavných zdrojov znečistenia vody. Mäso je taktiež považované za jeden z hlavných faktorov prispievajúcich k masovému vymieraniu organizmov.
Pokiaľ obľubujete ryby a chcete si dopriať aj takýto druh mäsa, zaraďte do svojho jedálničku druhy morských rýb a ďalších morských živočíchov, ktoré nie sú nadmerne lovené či NEZNÁME druhy rýb. Populácia niektorých druhov je lovená nadmerne, zatiaľ čo iné druhy, i keď rovnako dobré, sú konzumované menej. Vodné živočíchy, ktoré sú zatiaľ udržateľné konzumovať, sú napríklad: lates strieborný, ustrice a mušle z fariem, siven severný z fariem, losos z Aljašky, chmurnatka tmavá, tuniak krídlatý či treska bezfúzá. Medzi nadmerne lovené alebo inak ohrozené morské živočíchy patria žraloky, raje, makrely, chobotnice, krevety, humre, tresky obyčajné, tuniaky obyčajné, austrálske a ďalšie. Vyberajte radšej ryby z ekologických fariem alebo tie, ktorých divoko žijúce populácie nie sú devastované.
Častejšie kupujte lokálne ryby. V slovenských podmienkach tie sladkovodné druhy rýb, ktoré sú chované na miestnych farmách, v zahraničí / na dovolenke miestne špeciality. Výber miestnych druhov zaistí väčšiu čerstvosť a kvalitu, podporí miestnu ekonomiku a miestne tradície. Znížením prepravnej vzdialenosti prispejete I k zníženiu emisií oxidu uhličitého.
Pri nákupe rýb kontrolujme zloženie výrobkov a preferujme tie, ktoré pochádzajú z udržateľného rybolovu. Na obale hľadajte certifikát o dobrej kvalite životných podmienok chovaných zvierat a aj informácie, či sú sami tie zvieratá kŕmené udržateľnou potravou.
Čítajte etikety, predajcovia musia zo zákona uvádzať kompletne potrebné informácie o výrobku a morských živočíchoch, a to ako na rybom trhu, tak na predbalených produktoch. Informácia musí obsahovať napríklad použité rybárske vybavenie, rybársku oblast či výrobnú metódu (ryba vylovená alebo z farmy).
Kupujte ryby mimo obdobia ich rozmnožovania. Napríklad tuniaky sa rozmnožujú od mája do augusta a lososy od októbra do decembra.
Vyberajte jedincov väčších rozmerov, aby existovala väčšia šanca, že sa ryba pred ulovením stihla rozmnožiť. Niektoré druhy majú z toho dôvodu zákonom danú minimálnu veľkosť úlovku.
Zdieľajme informácie o udržateľnom rybolove (na stretnutiach pri káve, na sociálnych sieťach, či na dovolenkách) a šírme túto myšlienku ďalej medzi svojich blízkych a priateľov.
Keďže väčšina ľudí má len minimálnu predstavu o tom, akým ťažkostiam naše moria a oceány čelia, informovať o nich je nesmierne dôležité. Preto odporúčame dokumentárny film SEASPIRACY (Netflix).