Bánovce nad Bebravou si pripomenuli 200. výročie narodenia Ľ. Štúra

Ľudovít Štúr je nepochybne známa a dôležitá osobnosť pre každého Slováka. Význam, odkaz a dôležitosť jeho posolstva je stále aktuálny aj v dnešnej dobe. V tomto roku si Slováci pripomínajú 200 rokov od narodenia tohto významného národného buditeľa.

V nedeľu 13. septembra 2015 sa v Bánovciach nad Bebravou uskutočnili Oslavy 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra. Ten sa, ako je známe, narodil v obci Uhrovec, neďaleko Bánoviec nad Bebravou. Mesto je hrdé na Štúrov odkaz a aj vďaka tomu sa pýši jeho najväčšou sochou na Slovensku. Práve v nedeľu sa socha dočkala oficiálneho dokončenia prvej časti rekonštrukcie pri príležitosti Roku Ľudovíta Štúra. Zrekonštruované súsošie slávnostne odhalil predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico spolu s primátorom mesta Bánovce nad Bebravou Mariánom Chovancom. Pri tejto príležitosti premiér vyjadril niekoľko myšlienok k Štúrovmu odkazu pre súčasnú generáciu: „Žijeme v súčasnosti, a minulosť akoby sme nechávali na historikov. Ale je to asi normálne, pretože udalosti, ktoré sa dejú v súčasnosti, sú mimoriadne ťažké pre každého, nielen pre Vás, ale aj pre vládu Slovenskej republiky. Nie náhodou na prelome tisícročí bol Ľudovít Štúr vyhlásený za najväčšieho Slováka. Takto si ho vybrali ľudia a ja som sa tomu veľmi potešil, že si spomenuli, čo všetko urobil pre slovenský národ. Ľudovít Štúr by mal byť človekom motivujúcim pre súčasnú politickú scénu, pretože mal svoje krédo – Slováci, všetko čo robíme, robíme pre Vás.

Slávnostné podujatie začalo ekumenickou bohoslužbou o 13.00 h na Námestí Ľudovíta Štúra. Oslavy sa niesli v príjemnom duchu aj vďaka sprievodným vystúpeniam hudobných umelcov zo Základnej umeleckej školy Dezidera Kardoša v Bánovciach nad Bebravou, ktorí dotvárali pokojnú a kultúrnu atmosféru. Po ich vystúpení oslavy otvoril predseda Matice slovenskej (MS) Marián Tkáč, ktorý zhodnotil Štúrov život a jeho posolstvo pre súčasné aj budúce Slovensko: „Aj dnes platí, že pripomínať si udalosti a osobnosti má význam len vtedy, ak sa z ich postojov a skutkov poučíme. Najväčšou Štúrovou zásluhou je, že dokázal dať Slovákom zmysel a cieľ života, a to v čase, keď slovenský národ de iure neexistoval.“

Dvesté výročie narodenia Ľudovíta Štúra si prišiel pripomenúť aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), Jaroslav Baška. „Za čiernobielym obrazom človeka so zadumaným výrazom si dnes už vie málokto predstaviť, čo sa za ním skrýva – práca človeka, ktorý bojoval za lepšie podmienky Slovákov a za základy nového národa. Som rád, že Trenčiansky samosprávny kraj môže byť od začiatku tohto roka pri rôznych aktivitách, ktoré si pripomínajú veľké dielo Ľudovíta Štúra“, uviedol trenčiansky župan a zároveň doplnil, že je hrdý, že z Trenčianskeho kraja pochádza aj množstvo iných významných osobností.

Pri tejto príležitosti Jaroslav Baška ocenil spolu s predsedom Matice slovenskej Mariánom Tkáčom piatich členov Miestneho odboru Matice slovenskej. Tí získali ocenenia predovšetkým za ich zásluhy a aktivity v rozvoji Matice slovenskej v Bánovciach nad Bebravou. Cenu predsedu Matice slovenskej získali Milan Laurinec, in memoriam; Elena Prídavková a Karol Kubričan. Cenu Miestneho odboru Matice slovenskej získali Emília OrieškováIrena Pustayová.