Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Centrá sociálnych služieb v Trenčianskom kraji zavádzajú tréningové aktivity

Viaceré z centier sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa snažia prostredníctvom rozličných aktivít skvalitňovať život svojich klientov. Ich pracovníci sa zameriavajú aj na činnosti, ktoré môžu výrazne prispieť k samostatnosti obyvateľov. Na zavádzaní tzv. tréningových aktivít sa v súčasnosti podieľa približne 30% zo sociálnych zariadení v TSK. Príkladom takýchto zariadení sú CSS – Lúč v obci Pruské, CSS – Nádej v Dolnom Lieskove či napr. CSS SLOVEN v Slávnici.

Cieľom tréningových aktivít je najmä väčšia samostatnosť klientov a ich zapojenie do sociálneho a spoločenského života. Vďaka nim by sa klienti centier sociálnych služieb mali naučiť hospodáriť s peniazmi, realizovať individuálne nákupy, využívať prostriedky hromadnej dopravy či samostatne navštevovať svojich blízkych. Konkrétna realizácia tréningových aktivít závisí od možností a schopností obyvateľov zariadení sociálnych služieb, ktorým pri zaraďovaní sa do bežného života pomáha starostlivosť a dohľad pracovníkov zariadení.

Priekopníkom v realizovaní tréningových aktivít a ich podobným činnostiam je CSS – Nádej v Dolnom Lieskovom, ktoré už 7 rokov prostredníctvom  tzv. komunitných domácností priamo v zariadení pripravuje svojich klientov na život a prevádzkuje aj zariadenie podporovaného bývania v Stupnom. Toto zariadenie s kapacitou 10 miest  poskytuje ubytovanie, dohľad a poradenstvo prijímateľom sociálnych služieb, ktorí majú záujem integrovať sa do spoločnosti a chcú sa aktívne podieľať na spoločenskom a kultúrnom živote komunity. Centrum zároveň poskytuje svojim klientom v prenajatých priestoroch CSS - BYSTRIČAN v Považskej Bystrici možnosť 2-krát týždenne pracovne sa realizovať v kaviarničke v úlohe profesionálnych čašníkov.

V Centre sociálnych služieb – LÚČ v obci Pruské začali s tréningovými aktivitami koncom februára 2015. Jeho obyvatelia v rámci sociálnej rehabilitácie v oblasti aktivizácie klientov a rozvíjania ich schopností pri základných sociálnych zručnostiach v komunite absolvovali osobné drobné nákupy. Aktivite predchádzali rozhovory o hodnote peňazí vo všeobecnosti, hodnote bankoviek, ale aj o cene tovarov, ktoré sa prijímatelia sociálnych služieb rozhodli zakúpiť. Potrebnú podporu a dohľad klientom poskytli sprevádzajúci pracovníci zariadenia.

Podobným spôsobom sa do života zapájajú napr. aj  prijímatelia sociálnych služieb v CSS SLOVEN v Slávnici. Osobné nákupy realizujú pravidelne, navyše hospodária s vlastným vreckovým. Samoobslužným úkonom vedúcim k väčšej samostatnosti klientov sa venuje pozornosť aj v CSS Zemianske Podhradie. Pracovníci centra učia obyvateľov samostatne hospodáriť, nakupovať či dokonca cestovať autobusom alebo navštíviť cukráreň. Podobné tréningové aktivity zamerané na zručnosť a samostatnosť klientov postupne plánujú aj v ďalších centrách sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, ktorých je v súčasnosti 25.

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK