Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Deň TSK venovaný zariadeniam sociálnych služieb a procesu deinštitucionalizácie

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) aktívne pracuje na realizácii celonárodného projektu „Podpora procesu deinštitucionalizácie a transformácie systému sociálnych služieb“, ktorý realizuje Fond sociálneho rozvoja, resp. Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Strategickým zámerom projektu je transformácia zariadení, ktoré sociálne služby poskytujú celoročne, na komunitnú formu starostlivosti. Výsledkom majú byť komunitné sociálne služby, poskytované týždennou, ambulantnou a terénnou formou pobytu. Nákupom nehnuteľností (domov či bytov, pozemkov určených na výstavbu), ich rekonštrukciou, modernizáciou a vybavením pre potreby prijímateľov sociálnej služby a zamestnancov v tomto procese dôjde k významnej zmene v oblasti poskytovania služieb sociálnej starostlivosti.

ts dinstitionalizacia

Zasadnutie transformačného tímu

V súvislosti s napĺňaním cieľov projektu sa uplynulý týždeň v sídle Úradu TSK uskutočnilo stretnutie Transformačného tímu Domova sociálnych služieb – Adamovské  Kochanovce, ktorého zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj. Domov aktuálne poskytuje služby 82 prijímateľom sociálnej služby v priestoroch, ktoré sú značne nevyhovujúce, keďže sa jedná o kultúrnu pamiatku. Stretnutia sa zúčastnili interní členovia transformačného tímu, zamestnanci DSS - Adamovské Kochanovce, zástupkyňa rodičov prijímateľov sociálnej služby a externí členovia transformačného tímu: zamestnanci TSK, MPSVR SR a Implementačnej agentúry a ďalších inštitúcií.

Riaditeľka zariadenia, Jana Pondušová, informovala o prebiehajúcich školeniach v zariadení a mapovaní miery podpory prijímateľov sociálnej služby. Zariadenie chce začať činnosť v keramickej dielni, krajčírskej dielni a vyrábať funkčné výrobky klientov pre verejnosť. Implementačná agentúra Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny plánuje realizáciu školenia zameraného na vzdelávanie s univerzálnym navrhovaním a kurz podporovaného zamestnávania. Zariadenie tiež zbiera podnety na nové logo a názov transformovaných komunitných bývaní. Záverečná konferencia k procesu deinštitucionalizácie sa uskutoční v priebehu októbra v hlavnom meste. Transformačný plán DSS – Adamovské Kochanovce bude postupne vypracovaný podľa Metodiky transformačného plánu a následne by mal byť schválený krajským Zastupiteľstvom TSK.

Stretnutie projektovej rady

Aj po ukončení zasadnutia transformačného tímu sa zamestnanci TSK spoločne s ďalšími odborníkmi zo sociálnej oblasti ďalej venovali  otázkam deinštitucionalizácie. Na Úrade TSK sa pokračovalo stretnutím Projektovej rady s názvom "Vytvorenie podmienok pre deinštitucionalizáciu" DSS - Adamovské Kochanovce. Stretnutia sa zúčastnil aj predseda TSK, Jaroslav Baška.

Projektová manažérka, Lenka Imrišková, informovala o stave procesu deinštitucionalizácie, ktorý v DSS – Adamovské Kochanovce prebieha. „Momentálne s riaditeľkou zariadenia, Janou Pondušovou, a odbornou hodnotiteľkou pre oblasť fyzického prostredia, Danicou Končekovou, realizujeme obhliadky pozemkov, rodinných domov a bytov, vhodných pre potreby prijímateľov sociálnych služieb, umiestnených v DSS - Adamovské Kochanovce. Máme 21 vyhovujúcich a 12 nevyhovujúcich objektov,“ informovala projektová manažérka. Po stretnutí projektovej rady nasledovala obhliadka ďalších nehnuteľností.

ts dinstitionalizacia

V živej diskusii sa hovorilo o potrebách a možnostiach klientov o ich ďalšieho rozvoja. Alena Kelemenová, lokálna konzultantka DSS - Adamovské Kochanovce, informovala účastníkov stretnutia o významných posunoch v osamostatňovaní sa klientov v zariadení DSS – Slatinka, v ktorom pôsobila na pozícii riaditeľky.  Zaznamenané bolo zníženie agresivity, zvýšenie a rozvoj záujmu klientov

„Ak sa spýtate ktoréhokoľvek klienta domova sociálnych služieb na to, čo by chcel, povie, že ísť domov. Snahou a cieľom nášho tímu je preto vytvorenie takéhoto domova pre našich prijímateľov sociálnej služby, umiestnených v DSS - Adamovské Kochanovce,“ informovala na stretnutí riaditeľka zariadenia.

Aktuálne sa čaká na schválenie Regionálnej územnej stratégie (RIUS) a následne na spracovanie programových dokumentov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a vyhlásenie výziev na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok, ktoré sa odhaduje na tretí štvrťrok tohto roku. Podmienky čerpania finančných prostriedkov z IROP-u budú známe až z výzvy riadiaceho orgánu.

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK