Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Folklórne podujatia v Trenčianskom kraji roztočili sukne desiatkam folkloristiek

Oblasť kultúry patrí k jedným z tých, ktoré Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) podporuje aj prostredníctvom dotačného systému. Tento rok TSK poskytol na podporu kultúry v našom regióne 100 dotácii v celkovom finančnom objeme takmer 120 000€. Kultúrne bohatstvo nielen kraja, ale aj celého Slovenska sa k slovu dostalo aj uplynulý víkend, keď kraj opäť ožil folklórom, tradíciami aj farebnými krojmi.

Výber toho najlepšieho zo slovenskej folkloristickej scény zavítal v prvý októbrový víkend do Dolnej Súče. V rámci celoštátnej súťaže a prehliadky s názvom Nositelia tradícií 2015 sa na pódiu predviedla desiatka folklórnych skupín (FsK) z Trenčianskeho, Trnavského, Nitrianskeho, Košického, Žilinského, Banskobystrického a Prešovského kraja. Trenčiansky samosprávny kraj reprezentovala FsK Podžiaran z Papradna.

Podujatie, ktoré sa uskutočňuje raz za 3 roky, si svoje miesto v Dolnej Súči našlo už po druhýkrát. Cieľom projektu je aktivovať folklórne skupiny, predstaviť výsledky ich práce a zároveň oživiť miestne zvyky a rekonštruovať tie menej známe folklórne tradície. Pod jeho organizáciu sa podpísalo Národné osvetové centrum, Trenčianske osvetové stredisko (TnOS) v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK a obec Dolná Súča. Záštitu nad 12. ročníkom podujatia prevzal trenčiansky župan Jaroslav Baška. Podporiť „Nositeľov tradícií“ na galaprogram prišiel v nedeľu 4. októbra aj osobne. „Som veľmi rád, že toto podujatie sa po troch rokoch opäť koná v obci, ktorá patrí do Trenčianskeho samosprávneho kraja. Keď som videl toto predstavenie, neobávam sa, že by sa naše tradície pre budúce generácie nezachovali,“ skonštatoval trenčiansky župan. Vyzdvihol, že najmä v dobe multikulturalimzu a prieniku inonárodných prvkov do nášho života je veľmi dôležité podporovať tradície, ktoré sú charakteristické pre náš región a našu krajinu. Práve tie nás prezentujú nielen doma, ale aj v Európe a všade vo svete. Predseda TSK nezabudol poďakovať všetkým organizátorom a tiež účinkujúcim, ktorí sa svojím úsilím postarali o veľmi vydarený kultúrny víkend v obci Dolná Súča.

 

Zlaté pásmo získal aj Podžiaran z okresu Považská Bystrica

Úlohou poroty štandardne býva súťažiacim skupinám udeliť tri pásma, a to bronzové, strieborné a zlaté. Tentokrát sa porota rozhodla udeliť iba pásmo strieborné a zlaté, čo len podčiarkuje kvality zúčastnených folkloristov. Strieborným pásmom sa môže pochváliť FsK Čaklov z Čaklova, FsK Jelenka z obce Jelenec, FsK Sliačanka z obce Liptovské Sliače a FsK Šulekovo z Hlohovca. V zlatom pásme sa umiestnila FsK Brezinky z Polomky, FsK Dolina z Gemerskej Polomy, FsK Javorníček z Hvozdnice, FsK Parchovianka a z obce Parchovany, FsK Raslavičan z obce Raslavice a FsK Podžiaran z Papradna. Titul laureáta súťaže si vybojovala FsK Dolina z Gemerskej Polomy. Folklórna skupina Podžiaran z Papradna, ktorá v súťaži reprezentovala TSK, navyše získala aj špeciálnu cenu za vokálnu interpretáciu. Všetkým oceneným okrem trenčianskeho župana Jaroslava Bašku prišla zablahoželať aj Žaneta Matúšová, poverená riadením TnOS, hlavný kontrolór TSK a zároveň Dolnosúčan Richard Horváth a samozrejme predsedníčka poroty Barbora Morongová z Národného osvetového centra.

Kroky desiatok priaznivcov folklóru, ľudových tradícií a hudby však cez víkend nesmerovali len do Dolnej Súče, ale aj o údolie východnejšie – do Nemšovej. Tu sa k slovu dostala folklórna skupina Liborčan, ktorá si pripomínala 45. výročie svojho vzniku. Oslavou takmer polstoročia jej pôsobenia v regióne bol obsahovo bohatý program. Jej priaznivci zaplnili Kultúrneho stredisko v Nemšovej do posledného miesta. Podtitulom podujatia bola spomienka na 18. výročie úmrtia členky a zakladateľky FsK Liborčan Márie Mindárovej. Táto skupina nie je len obyčajnou folklórnou skupinou, ale je to spoločenstvo obdivuhodných a dobrých ľudí. Reprezentuje Nemšovú nielen na domácich kultúrnych podujatiach, ale i v celom regióne,“ informoval hosťujúci primátor František Bagin.

Počas kultúrneho programu sa okrem FsK Liborčan predstavili detský folklórny súbor (FS) Dvorček z Nemšovej a Prvosienka z blízkej Dubnice nad Váhom, FS Senior Vršatec a FS Konôpka z Dohnian. Nechýbal Nemšovský garážový orchester, harmonikár Peter Gabriš a ani FsK Vršatec. Hudobníkov prišiel podporiť aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. Do rúk vedúcej FsK Liborčan Alžbety Gurínovej k narodeninám skupiny zároveň odovzdal symbolický darček.

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK