Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Jubilejného 10. ročníka Trenčianskeho robotického dňa sa zúčastnilo najviac súťažiacich za celú históriu

Už po desiatykrát sa Stredná odborná škola Pod Sokolicami 14 v Trenčíne, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK),  podpísala pod organizáciu Trenčianskeho robotického dňa (TRD). Záštitu nad touto jedinečnou súťažou prevzal predseda TSK, Jaroslav Baška, spolu s primátorom mesta Trenčín; Richardom Rybníčkom. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (MŠVVaŠ SR).

Slávnostného otvorenia podujatia pod strechou trenčianskeho Výstaviska Expo Center a.s., sa okrem vyššie menovaných zúčastnili viacerí významní hostia, medzi ktorými nechýbal Miroslav Mihál; štátny radca MŠVVaŠ SR, Peter Plavčan; generálny riaditeľ Sekcie vysokých škôl MŠVVaŠ či Vladimír Turček, generálny riaditeľ Sekcie priemyslu a obchodu Ministerstva hospodárstva SR. Slávnostnosť podujatia svojou prítomnosťou podčiarkli aj zástupcovia TSK, Metodicko-pedagogického centra Bratislava, Školského výpočtového strediska v Banskej Bystrici, profesijných komôr a univerzít. Zahraničnými hosťami boli riaditeľ Odboru školstva a vedy Zakarpatskej oblasti Ukrajinskej republiky; Michaijlo Andrejevič Motyľčak a riaditeľ Užhorodského centra pre odborné vzdelávanie; Sergij Myronovyč Timko.

Desiatemu ročníku vládli aj ženy

Témou 10. ročníka medzinárodnej prehliadky robotov sa stali Ženy vo vede a technike. V priebehu podujatia sa preto prítomným predstavili dámy, ktoré majú významné postavenie na univerzitách a firmách a sú vzorom pre dievčatá, ktoré v budúcnosti chcú študovať vedu a techniku. Aj v roku 2015 podujatie pokračovalo v duchu témy Robohranie. Na základných fyzikálnych princípoch žiakom predostrelo krásu a jednoduchosť techniky. Novinkou sa stala fotografická súťaž Radosť (s)tvorenia s podtitulom Robot - funguje to!

SOŠ Pod Sokolicami 14 Trenčín má v sieti stredných škôl v kraji pevné miesto. TRD, ktorý už desaťročie škola organizuje, je významným nielen pre trh práce a nábor žiakov do technických odborov stredných škôl, ale zároveň je zaujímavým svojím podtitulom Robohranie aj pre žiakov a študentov. K jeho hlavným cieľom patrí popularizovať vedu a techniku medzi mladými ľuďmi trenčianskeho regiónu, prezentovať nadaných tvorcov a divákov zoznámiť s čarom robotiky.

Dlhoročnú tradíciu robotického súťaženia ocenil aj predseda TSK, Jaroslav Baška. „Tento projekt Trenčianskeho robotického dňa sa naozaj osvedčil a ujal, čoho dôkazom je takmer 100 súťažiacich,“ uviedol a následne dodal: „Každý robot, ktorý tu je predstavovaný, je jedinečný. Mal som možnosť vidieť naozaj zaujímavé práce týchto študentov, žiakov a detí, ktoré sa zaujímajú o techniku a robotiku.“ Zároveň prejavil uznanie za prácu organizátorovi celého podujatia.

„Význam tejto akcie je hlavne v tom, že predstavujeme vedu a techniku mladým ľuďom. Technika nie je ťažká, len sa jej treba venovať. Snažíme sa jednoduchými spôsobmi, princípmi z fyziky priblížiť deťom od útleho veku až po žiakov vysokých škôl techniku tak, aby mohli v budúcnosti študovať na stredných a vysokých školách technického zamerania,“ vysvetlil riaditeľ SOŠ Pod Sokolicami 14, Ľuboš Chochlík. Na jubilejnom ročníku TRD nechýbali ani mnohé firmy a organizácie, ktoré sa zaoberajú robotikou a automatizáciou a vyhľadávajú budúce talenty do pozície svojich potenciálnych zamestnancov. Podujatie tak už desaťročie vytvára priestor pre spoluprácu základných, stredných a vysokých škôl s podnikmi a vedeckými inštitúciami.

Súťaže sa zúčastnilo najviac súťažiacich za celú históriu

Na trenčianskom výstavisku sa v priebehu utorka a stredy súťažilo v troch kategóriách; Driver A, Driver B, Skladačky robotov a vo voľnej disciplíne Freestyle. Celkovo sa do súťaže so svojimi robotmi  zaregistrovalo 98 súťažných tímov zo základných, stredných aj vysokých škôl z celého územia Slovenska, ale aj z Čiech a Nemecka, teda približne o tretinu viac v porovnaní s minulým ročníkom. Súťaže sa zúčastnilo 35 škôl, z toho 17 stredných a 18 základných. Počet zúčastnených škôl s minulým ročníkom súťaže tak vzrástol o 7 škôl.

TSK gratuluje všetkým víťazom, ktorých mená sú uvedené v priloženej výsledkovej listine.

Fotogaléria

v strede Jaroslav Baška - predseda TSK, v pravo Jaroslav Holeček - prezident Zväzu automobilového priemyslu SR a Daniela Hilčíková, vedúca Odboru školstva a kultúry TSK
vľavo Miroslav Mihál - štátny radca Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, v strede Jaroslav Baška - predseda TSK, vpravo Ľuboš Chochlík- riaditeľ SOŠ Pod Sokolicami 14 Trenčín
Jeden zo súťažných robotov

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK