Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na skvalitnení stredoškolského vzdelávania spolupracuje už približne 250 subjektov v Trenčianskej župe

Rozrastajúce sa rady absolventov pred dverami úradu práce podnecujú vedenie Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) k aktívnemu riešeniu vzniknutej situácie. Okrem spustenia atraktívneho projektu Hrdina remesla a zníženia počtu tried na gymnáziách, obchodných akadémiách a tried v skupinách s ekonomickým zameraním kraj hľadá aj ďalšie riešenia. Našiel ich v spolupráci stredných odborných škôl s profesijnými komorami, no najmä s významnými zamestnávateľmi v kraji.

V priebehu uplynulého a tohto roka memorandum o spolupráci podpísalo už 17 stredných odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK a viac ako 230 spoločností, profesijných a stavovských organizácií. Viac ako polovica zo SOŠ, ktorých zriaďovateľom je kraj, vďaka memorandám aktívne kooperuje so spoločnosťami, ktoré žiakom poskytnú odbornú prax v reálnych podmienkach a školám potrebné materiálne vybavenie.

TSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti aj dve stredné zdravotnícke školy. Jedna z nich, Stredná zdravotnícka škola v Považskej Bystrici, 8. júna 2015 pristúpila k podpisu memoranda s TSK a Nemocnicou s poliklinikou v Považskej Bystrici. Škola s 300 žiakmi v dennej a externej forme sa minulý rok presťahovala do nových priestorov na Školskej ulici. Tie si pri príležitosti podpisu memoranda prišiel pozrieť aj trenčiansky župan, Jaroslav Baška.TSK je zriaďovateľom troch nemocníc, takže určite je o ľudí, ktorí skončia túto zdravotnícku školu, zo strany nemocníc veľký záujem. Doteraz bola spolupráca na vynikajúcej úrovni a Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici ponúkala študentom priestory a možnosť naučiť sa, ako to v praxi v nemocnici chodí,“ uviedol po podpise 15. memoranda v poradí trenčiansky župan, Jaroslav Baška a obom zúčastneným inštitúciám, SZŠ i Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici, poprial aj naďalej výbornú spoluprácu.

V pondelok 8. júna 2015 sa k stredným odborným školám, ktoré spoluprácu s firmami spečatili podpisom memoranda, pridala aj Stredná priemyselná škola Myjava. K podpisu memoranda okrem Trenčianskej regionálnej komory SOPK pristúpilo až 27 podnikateľských subjektov. Spoločne sa tak v priestoroch školy stretli zamestnávatelia, ktorí v regióne spolu poskytujú približne 2000 pracovných miest. „Vidím tu veľký potenciál, aby sa škola naplnila a fungovali tu také odbory, ktoré sú potrebné práve pre regionálnych zamestnávateľov,“ uviedol predseda TSK, Jaroslav Baška a dodal, že hoci okres Myjava patrí k okresom s najnižšou nezamestnanosťou v kraji, problém s neuplatniteľnosťou absolventov škôl na trhu práce sa mu nevyhýba. „Očakávame, že zúčastnené firmy sa okrem iných foriem spolupráce budú podieľať aj na nábore žiakov zo základných škôl, pretože už tam treba začať hľadať technické typy a talenty. Pokiaľ nám pomôžu s náborom, je reálny predpoklad, že do firiem sa dostane viac kvalifikovaných absolventov škôl,“ vysvetlila vedúca odboru školstva a kultúry TSK, Daniela Hilčíková.

Šestnástou školou v poradí, ktorá dokument o spolupráci podpísala, je Stredná odborná škola so sídlom na Vansovej ulici v Prievidzi, ktorá ako jediná v  meste pripravuje žiakov v oblasti remesiel. Spoluprácu vďaka memorandu, podpísanému v utorok 9. júna, rozvinie s 18 firmami a spoločnosťami, vrátane Slovenského zväzu výrobcov tepla a Trenčianskej regionálnej komory SOPK. Podpisu memoranda predchádzala diskusia zamestnávateľov k téme duálneho vzdelávania, ako aj motivácie žiakov. V niektorých požiadavkách je potrebné sa zo strany zamestnávateľov obrátiť na príslušné ministerstvá.

Stredná odborná škola, Stredná priemyselná škola a Obchodná akadémia v Partizánskom  tvoria organizačné zložky Spojenej školy na Námestí SNP v Partizánskom. Tá ako zriaďovateľská inštitúcia TSK v utorok 9. júna spolu s 19 zamestnávateľmi a Trenčianskou regionálnou komorou SOPK taktiež potvrdila spoluprácu formou podpisu memoranda.

Región hornej Nitry, hlavne okresy Prievidza a Partizánske, majú najväčšiu, približne 11% nezamestnanosť v rámci Trenčianskeho kraja. Podľa trenčianskeho župana, Jaroslava Bašku, majú podpisy memoránd aj širší rozmer: „Ľudia nebudú odchádzať z tohto regiónu, už počas štúdia si nájdu vzťah so zamestnávateľom, ostanú tu pracovať a nepôjdu za prácou do iných regiónov, je tu aj socioekonomický význam. Región hornej Nitry a Trenčiansky kraj sa vyľudňuje. Je našou úlohou, aby sme urobili všetko preto, aby tu ľudia ostali.“

TSK tak do dnešného dňa podpísal 18 memoránd o spolupráci so 17 strednými odbornými školami a spojil tak približne 250 subjektov, ktoré spoločne môžu významným spôsobom ovplyvniť ďalšie smerovanie v oblasti stredného školstva. Podobný systém vzdelávania sa už v minulosti v školstve osvedčil, trenčianska župa sa podujala zaviesť ho opätovne do praxe. Výsledkom viac ako ročnej práce sú memorandá s viac ako polovicou SOŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. POZN: TSK zriaďuje spolu 31 odborných škôl vrátane spojených škôl.

So SPŠ na Bzinskej ulici v Novom Meste nad Váhom TSK podpísal aj memorandum o experimentálnom duálnom vzdelávaní. Potešiteľné je, že do nového systému duálneho vzdelávania sa v Trenčianskom kraji prihlásilo celkovo 15 zamestnávateľov (z toho 12 zamestnávateľov so SOŠ v zriaďovetľskej pôsobnosti kraja). Ďalšie stredné školy a zamestnávateľov čaká začiatok aktívnej spolupráce po letných prázdninách.

Fotogaléria

Podpis memoranda Myjava
Podpis memoranda Myjava
Podpis memoranda Myjava
Podpis memoranda Myjava
Podpis memoranda Myjava
Podpis memoranda Povazska Bystrica
Podpis memoranda Povazska Bystrica
Podpis memoranda Povazska Bystrica
Podpis memoranda Povazska Bystrica
Podpis memoranda Partizánske
Podpis memoranda Partizánske
Podpis memoranda Partizánske
Podpis memoranda Prievidza
Podpis memoranda Prievidza
Podpis memoranda Prievidza
Podpis memoranda Prievidza

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK