Netradičnú aktivitu seniorov podporuje aj Trenčiansky kraj

Zvyšovanie kvality života seniorov je jednou z dôležitých oblastí, ktorú Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) dlhodobo podporuje. Preto TSK zareagoval na netradičnú aktivitu dôchodcov z Trenčína, ktorí si v svojom Zariadení pre seniorov na Lavičkovej ulici koncom februára 2015 svojpomocne otvorili malú knižnicu.

Prostredníctvom jednej zo svojich knižníc TSK nadviazal spoluprácu so Sociálnymi službami mesta Trenčín, ktoré sú poskytovateľom služieb v Zariadení pre seniorov. Na základe tejto spolupráce najväčšia župná knižnica – Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne, prispela k rozšíreniu knižného fondu v novootvorenej knižnici pre seniorov. V pondelok 16.marca 2015 Gabriela Krokvičková, poverená riadením Verejnej knižnice M. Rešetku v Trenčíne, odovzdala Daniele Ilkyvovej, klientke a zároveň knihovníčke Zariadenia pre seniorov, prvú várku kníh, časopisov a audiokníh.

„Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne veľmi uvítala iniciatívu seniorov, že si dokázali vytvoriť takúto knižnicu. Na základe tejto aktivity sme sa rozhodli, s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja a jeho predsedu Jaroslava Bašku darovať im 100 kusov kníh, 75 periodík a 5 audiokníh,“ uviedla Gabriela Krokvičková a dodala: „Chceme nadviazať ďalšiu spoluprácu. Do budúcna by Verejná knižnica M. Rešetku veľmi rada spolupracovala so Zariadením pre seniorov na Lavičkovej ulici s tým, že by sme pre nich radi organizovali rôzne podujatia a besedy so spisovateľmi a literátmi Trenčianskeho kraja.“ Gabriela Krokvičková ponúkla aj poskytnutie komentovaných filmov pre nevidiacich a slabozrakých, pravidelné zapožičiavanie audiokníh a ďalšie darovanie vyradených kníh a periodík.

Ladislav Pavlík, riaditeľ Sociálnych služieb mesta Trenčín, tiež ocenil takúto iniciatívu. Ako uviedol, knižnica sa za tri týždne svojej existencie stala nielen miestom vypožičiavania kníh, ale aj miestom, kde sa dôchodcovia so záujmom o knihy môžu porozprávať.

Trenčiansky samosprávny kraj by podobnú formu spolupráce s knižnicami, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti chcel rozšíriť aj do iných Centier sociálnych služieb v kraji.