Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Oslavy Sviatku práce, stavanie májov v Trenčianskom kraji a výročie Jánošíka

Sviatok práce si každoročne na 1. mája pripomínajú milióny ľudí na celom svete. Na Slovensku má tento sviatok dlhoročnú tradíciu, ktorá siaha až do čias Prvej česko-slovenskej republiky a jeho oslavy sú už tradične spojené so stavaním pestrých májov.

Oslavy Sviatku práce a stavanie mája sú každoročnou tradíciou aj v obci Bobot. Tento rok si však Boboťania a ich starostka Danka Ďuriačová na jeho postavenie zavolali špeciálnu posilu. Vo štvrtok 30. apríla dobrovoľným hasičom z Bobotu prišiel so stavaním mája pomôcť predseda TSK Jaroslav Baška. „Myslím si, že je to veľmi pekný a dlhoročný zvyk, ktorý sa praktizuje po celom Slovensku. Ja si pamätám, ešte keď som bol mládežník, tiež sme chodili po dedine a stavali dievčatám máje,“ uviedol trenčiansky župan a pripomenul, že 1. máj sa na Slovensku spája ešte s jednou významnou udalosťou, a to so vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie.

V predvečer Sviatku práce zavítal trenčiansky župan Jaroslav Baška aj do mesta Partizánske, kde sa zúčastnil na jubilejnom 25. ročníku Májového kultúrneho festivalu. Každý rok 30. apríla zaplní Námestie SNP niekoľko tisíc Partizánčanov a tento rok tomu nebolo inak. „Na oslavy 1. mája chodím do Partizánskeho takmer každý rok. Myslím si, že práve v meste Partizánske, v rámci celého kraja sa tu asi najviac oslavuje. Je tu vždy príjemná atmosféra, ľudia sa bavia,“ povedal Jaroslav Baška. Okrem tradičného stavania mája bol pre Partizánčanov pripravený bohatý kultúrny program, v rámci ktorého vystúpil FS Fialka či FS Jánošík a nechýbal ani večerný lampiónový pochod detí. Na Májovom kultúrnom festivale sa zúčastnila aj poslankyňa NR SR Mária Janíková a primátor mesta Partizánske Jozef Božík.Od zajtra začína najkrajší mesiac v roku. Je to mesiac, ktorý je zasvätený láske a preto verím, že či už dnes, alebo zajtra pod rozkvitnutou čerešňou, každá žena od svojho muža dostane bozk ako prejav lásky nielen tej májovej, ale celoročnej a celoživotnej,“ uviedol počas svojho príhovoru Jozef Božík.

65-ročné jubileum založenia folklórneho súboru Jánošík

Všetci priaznivci slovenských ľudových piesní a tancov si 1. mája v Dome kultúry v Partizánskom mohli prísť na svoje. Pri príležitosti osláv 65. ročného jubilea založenia folklórneho súboru Jánošík, zorganizovali totiž manželia Iveta a Ladislav Centárovi, vedúci FS Jánošík, viac ako dvojhodinové, kultúrno-spoločenské podujatie. O hudobné vstupy sa postarali okrem domáceho FS Jánošík a FS Fialka aj folkloristi z FS Flajšovan z Oravskej Lesnej a FS Radôšťan z Radôstky na Kysuciach.

Súčasťou kultúrneho programu bolo pasovanie zaslúžilých členov a bývalých vedúcich FS Jánošík, Gabriela RybáraLadislava Potockého, ako aj primátora mesta Partizánske Jozefa Božíka, za zbojníkov Jánošíkovej družiny. „Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí stáli nielen pri zrode, ale FS Jánošík 65 rokov tvorili a rozvíjali ho. Je to nespočetné množstvo ľudí a ja by som povedal, že keďže mesto Partizánske vzniklo v roku 1938 a od roku 1950 existuje FS Jánošík, tak je to rozdiel iba 12 rokov. Dá sa povedať, že história Jánošíka je tak trošku aj história mesta Partizánske,“ uviedol Jozef Božík.

Na oslavy jubilejného výročia FS Jánošík prijal pozvanie aj trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorého po zložení prísahy tiež pasovali za zbojníka Jánošíkovej družiny. K 65. výročiu FS Jánošík poprial Jaroslav Baška všetko najlepšie a jeho čelnom odovzdal symbolický šek v hodnote 1000 eur, z dotačného systému Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK