Posun v riešení problému nedostatku vody v obciach Suchodolia

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška sa v piatok 11. septembra stretol na obecnom úrade v Zlatníkoch so zástupcami miestnej samosprávy a z okolitých obcí, aby s nimi prediskutoval možnosti riešenia dlhodobého nedostatku vody a prívodu vody do tzv. Suchodolskej doliny. Obce Zlatníky, Pochabany, Veľké a Malé Hoste ležiace v tejto oblasti zatiaľ nie sú napojené na skupinový vodovod a dlhé roky zápasia s nedostatkom pitnej vody.

„Toto stretnutie sme zvolali aj na základe rozhovorov s pánom predsedom vlády SR Robertom Ficom, kde sme mu predostreli problém niektorých obcí Suchodolskej doliny. Tých obcí je 5 a naozaj majú problémy s vodou. Nemajú tu ani žiadne možné vodné zdroje. Predseda vlády SR prisľúbil, a to je dobrá správa pre obyvateľov Suchodolskej doliny, ktorých je viac ako 2100 a majú obmedzený prístup k vode, cisternu na pitnú vodu, ktorá by mala v tých najhorších obdobiach pomôcť obyvateľom týchto obcí,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Prítomní však hľadali aj dlhodobé riešenie nedostatku vody v Suchodolskej doline, a to vybudovaním diaľkového vodovodu. Možné riešenie vidí Ján Podmanický, generálny riaditeľ Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti v napojení sa pri Ruskovciach na diaľkový Ponitriansky skupinový vodovod. Projekt by počítal s výstavbou približne 35 km rozvodov vody s čerpacími stanicami a s menšími vodojemami slúžiacimi na vyrovnanie tlakových rozdielov.

Okrem možných technických riešení prívodu vody do Suchodolskej doliny, prítomní zástupcovia diskutovali aj o možnostiach financovania výstavby diaľkového vodovodu z fondov EÚ a iných alternatívnych formách kofinancovania tohto projektu. „Chceme skúsiť aj možnosť, či sa to dá (zafinancovať) cez Integrovaný regionálny operačný program, ktorý majú jednotlivé vyššie územné celky v gescii. Sú tam určité podmienky a my chceme ešte rokovať s riadiacim orgánom s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o podmienkach čerpania finančných prostriedkov na tieto vodovody,“ dodal predseda TSK Jaroslav Baška.

ts vodovod