Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Predseda TSK slávnostne privítal literátov z celého kraja

Najväčšia knižnica v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne (VKMR), v rámci Týždňa slovenských knižníc zorganizovala v poradí už VII. stretnutie  trenčianskych literátov s blízkym vzťahom k Trenčínu a Trenčianskemu kraju. Umelci z rôznych končín trenčianskeho regiónu sa stretávajú pravidelne v dvojročnej periodicite. V pondelok 23. marca 2015 dvanásť z nich na pôde Úradu TSK slávnostne privítal predseda TSK, Jaroslav Baška, spolu s podpredsedom TSK, Jozefom Trstenským. Na slávnostnom stretnutí nechýbali ani zástupcovia troch knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK: Gabriela Krokvičková; poverená riadením VKMR, Ivana Knappová; poverená riadením Považskej knižnice v Považskej Bystrici a Marián Dvorský; poverený riadením Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi. Úrad TSK zastupovala aj Miroslava Mazánová a Jana Bartošová z Oddelenia kultúry TSK.  

Prítomní autori poézie, prózy ale aj tvorby pre deti a mládež boli prizvaní na základe svojho doterajšieho literárneho pôsobenia. „Snažili sme sa priblížiť aj staršiu generáciu pánovi predsedovi a aj verejnosti, a aj tú mladšiu generáciu, ktorá tvorí v Trenčianskom kraji,“ priblížila Gabriela Krokvičková, poverená riadením VKMR.

Slovom sa dá urobiť naozaj veľmi veľa, dá sa ním zaujať, a dá sa ním aj uškodiť,“ začal svoj príhovor trenčiansky župan, Jaroslav Baška, a dodal: „Literáti patria medzi ľudí, ktorí dokážu reprezentovať Trenčiansky kraj aj smerom na von, nielen do zvyšných siedmich krajov, ale aj do zahraničia.“ Prítomným umelcov pri tom označil za osobnosti hodné nasledovania.

Z radov spisovateľov sa prítomným prihovoril Anton Baláž, ktorý v mene všetkých zúčastnených poďakoval za prijatie a  prezentoval prianie nadviazať so župou spoluprácu, v súvislosti s prezentáciou Trenčianskeho kraja a jeho významnými literátmi.  „TSK na budúci týždeň, ak to zastupiteľstvo schváli, založí Krajskú organizáciu cestovného ruchu. Súčasťou propagácie cestovného ruchu a kraja smerom na von sú aj spisovatelia, literatúra a história tohto kraja,“ načrtol v príhovore možnú formu spolupráce predseda TSK, Jaroslav Baška a zároveň pripomenul, že tento rok TSK vyčlenil aj nemalé finančné prostriedky na propagáciu kraja, ktorej súčasťou by mala byť aj kultúra.  

Po stretnutí v slávnostnej atmosfére na pôde Úradu TSK sa rovný tucet majstrov v práci so slovami presunul do priestorov VKMR v Trenčíne, v ktorej na nich čakali ich čitatelia a obdivovatelia z radov verejnosti. Tí tak dostali možnosť osobne sa stretnúť so všetkými dvanástimi významnými regionálnymi spisovateľmi; Antonom Balážom, Rudolfom Dobiášom, Boženou Dobrovičovou-Záriečskou, Lenkou Gáherovou, Ottom Gáťom, Katarínou Hudecovou, Mariánom Paureom, Vandou Rozenbergovou, Milanom  Stanom, Štefanom Šickom, Martinom Šimovcom a Monikou Pálušovou.

Pri príležitosti Týždňa slovenských knižníc, ktorý odštartoval pondelkom 23.marca 2015 a potrvá až do soboty 28. marca 2015, všetky tri župné knižnice pripravujú mnohé podujatia, ktoré robia svet kníh a knižníc atraktívnejším pre všetky generácie.

Fotogaléria

Predseda TSK a Katarína Hudecová
Príhovor predsedu TSK
Trenčianski literáti 2015
VII. stretnutie trenčianskych literátov 2015

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK