Prehľad očakávaných udalostí v 15. týždni

Utorok, 7. apríl 2015

Pri príležitosti oslobodenia mesta Nové Mesto nad Váhom rumunskou armádou na sklonku 2. svetovej vojny sa v utorok 7. apríla 2015 o 14.00 h v Parku Dominika Štubňu-Zámostského uskutoční pietny akt kladenia vencov.

Trenčianske múzeum v Trenčíne, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, v spolupráci s mestom Nové Mesto nad Váhom pozýva na vernisáž výstavy 70. výročie skončenia II. svetovej vojny v utorok 7. apríla 2015 o 17.00 h do výstavných priestorov Oddelenia Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom. Výstava potrvá do 6. septembra 2015.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, pozýva na pravidelné premietanie dokumentov Jedného sveta. Podujatie Ozveny Jedného sveta s filmom Zdroj sa uskutoční v utorok 7. apríla 2015 o 17.30 h v sále Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

Streda, 8. apríl 2015

Trenčiansky samosprávny kraj a Krajské centrum voľného času v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja organizujú XXIV. ročník Dejepisnej súťaže gymnázií SR a ČR po záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja, Jaroslava Bašku. Podujatie sa uskutoční v stredu 8. apríla 2015 o 10.00 h v kongresovej sále Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Výstavisko Expo Center a.s., v Trenčíne organizuje v dňoch 8. – 11. apríla 2015 21. ročník špecializovaného kontraktačno-predajného veľtrhu potrieb pre záhradkárov Záhradkár a 19. ročník výstavy včelárskych potrieb a včelích produktov Včelár. Súbežne s veľtrhom Záhradkár a výstavou Včelár sa uskutočnia v areáli výstaviska aj výstavy Poľovníctvo a Zdravý životný štýl vždy od 9.00 h.

Jednota dôchodcov Slovenska Trenčín organizuje v stredu 8. apríla 2015 o 13.30 h seminár XVIII. ročníka Akadémie tretieho veku v Kultúrnom centre Dlhé Hony Trenčín.

Krajská prehliadka amatérskej filmovej tvorby a videotvorby Trenčianskeho kraja Cineama 2015, ktorú organizuje Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, sa uskutoční v stredu 8. apríla 2015 o 16.00 h v sále Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, pozýva na prednášku Milana Slivu, člena Slovenskej mykologickej spoločnosti, Huby v kuchyni. Prednáška sa uskutoční vo Výstavnej miestnosti Vlastivedného múzea v budove Strednej priemyselnej školy v Považskej Bystrici v stredu 8. apríla 2015 o 15.30 h.

Krajské kolo 48. ročníka festivalu umeleckého prednesu poézie a prózy Vansovej Lomnička, ktoré organizuje  Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, sa uskutoční v stredu 8. apríla 2015 o 14.00 h v priestoroch Verejnej knižnice M. Rešetku v Trenčíne na Hasičskej ulici.

Štvrtok, 9. apríl 2015

Prednáška novinára, spisovateľa a folkloristu Jiřího Jilíka, zaoberajúceho sa pravdivým príbehom  žítkovských bohýň, Žítkovské čarovanie, sa uskutoční vo štvrtok 9.apríla 2015 o 16.00 h  v spoločenskej miestnosti Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne na Hasičskej ulici. Podujatie spojené s projekciou videofilmu natočeného na žítkovských kopaniciach organizuje Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Okresná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku organizuje vo štvrtok 9. apríla 2015 od 9.00 h do 12.00 h zasadanie Snemu v priestoroch Kultúrneho centra na Dlhých Honoch v Trenčíne.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, ktoré je v v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, pozýva do svojich priestorov vo štvrtok 9. apríla 2015 o 16.00 h na vernisáž výstavy Faleristika pre každého. Výstava potrvá do 7. mája 2015.

Cestovateľská prezentácia - dobrodružstvá a fotografie speváka kapely Slobodná Európa z jeho potuliek v juhovýchodnej Ázii Whiskyho cestovateľské kino – Laos a odľahlé oblasti Thajska, ktorú organizuje Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, sa uskutoční vo štvrtok 9. apríla 2015 o 18.00 h v sále Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

Regionálna súťažná prehliadka v prednese poézie a prózy mládeže a dospelých 61. Hviezdoslavov Kubín (Štúrov Uhrovec) sa uskutoční vo štvrtok 9. apríla 2015 o 8.30 h v Posádkovom klube v Trenčíne. Organizátorom podujatia je Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Piatok, 10. apríl 2015

V piatok 10. apríla 2015 o 10.00 h Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na otvorenie 20. ročníka celoštátnej putovnej výstavy s protidrogovým zameraním Prečo som na svete rád/rada a na besedu na tému Drogy a iné závislosti. Podujatie sa uskutoční vo vestibule a v kongresovej sále Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Výstava bude sprístupnená denne od 8.00 h do 16.00 h okrem soboty a nedele do 30. apríla 2015.

Mesto Bánovce nad Bebravou pri príležitosti 70. výročia oslobodenia mesta Bánovce nad Bebravou usporadúva pietny akt kladenia vencov na budovu Mestského úradu dňa 10. apríla 2015 o 14.30 h.

Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, organizuje krajskú súťaž a prehliadku detskej dramatickej tvorivosti Rozprávkové javisko. Súťaž sa uskutoční v piatok 10. apríla 2015 o 9.00 h v Divadle v Púchove.

Vernisáž autorskej výstavy Jozefa Vydrnáka - Pätová situácia (maľba, kresba, grafika), ktorú organizuje Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, sa uskutoční v piatok 10. apríla 2015 o 16.30 h v Župnom dome Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Výstava potrvá do 8. mája 2015.

Vernisáž tematickej výstavy výtvarných diel venovanej 70. výročiu skončenia 2. svetovej vojny Memento, ktorú organizuje Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, sa uskutoční v piatok 10. apríla 2015 o 17.00 h v priestoroch Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. Výstava potrvá do 11. mája 2015.

Považská knižnica v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na Prezentáciu knihy AHA od Považskobystričana Tomáša Kompaníka v piatok 10. apríla 2015 v o 14.00 h do Základnej umeleckej školy I.W.K., v Považskej Bystrici a o 17.00 h do Múzea Historickej školy v Brvništi č. 500.

Sobota, 11. apríl 2015

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja organizuje konkurz detských spevákov populárnej piesne vo veku od 8 do 14 rokov. Konkurz Studnička 2015 prebehne v sobotu 11. apríla 2015 o 10.00 h v sále Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a obec Dolné Vestenice pozývajú na Oslavy 70. výročia ukončenia II. svetovej vojny a oslobodenia obce v sobotu 11. apríla 2015 o 16.00 h na Námestie Andreja Hlinku.

Nedeľa, 12. apríl 2015

Mesto Nové Mesto nad Váhom pod záštitou primátora Jozefa Trstenského a spoluorganizátori pozývajú na XVII. ročník Festivalu Aničky Jurkovičovej. Celoslovenská prehliadka neprofesionálnych divadelných súborov sa uskutoční v dňoch 12. – 15. apríla 2015 v Mestskom kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom.

Občianske združenie Aeroklub letisko Prievidza sa už po ôsmykrát podieľa na organizácii medzinárodnej leteckej súťaže FCC GLIDING 2015. Slávnostné otvorenie súťaže, ktorá bude trvať od 12. – 23. apríla 2015, sa uskutoční v nedeľu 12. apríla 2015 o 10.00 h na letisku v Prievidzi. Slávnostné ukončenie a odovzdanie cien prebehne 23. apríla 2015 o 20.00 h.

Organizátorom krajskej súťaže a prehliadky sólistov tanečníkov, súťaže a prehliadky detských folklórnych súborov, folklórnych skupín Zatancujme si, ktorá sa uskutoční v nedeľu 12. apríla 2015 o 14.00 h v Kultúrnom dome v Trenčianskej Turnej je Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.