Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 39. týždni

Utorok 22. september 2015

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Miestnym odborom Matice slovenskej v Trenčíne a Spolkom slovenských spisovateľov pozýva na ustanovujúce stretnutie a založenie trenčianskej odbočky Spolku slovenských spisovateľov. Na stretnutí bude prítomný predseda Spolku slovenských spisovateľov (SSS) Miroslav Bielik, čestný predseda SSS a garant Miestneho odboru MS v Trenčíne Jaroslav Rezník st., tajomník Spolku slovenských spisovateľov Ján Tazberík, šéfredaktor Literárneho týždenníka a predseda Kontrolnej komisie SSS Štefan Cifra, členovia Literárneho klubu Omega a ďalší hostia. Stretnutie sa uskutoční dňa 22. septembra 2015 o 10.00 h vo Verejnej knižnici M. Rešetku.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na besedu s bádateľom, autorom literatúry faktu, držiteľom ceny E.E. Kischa, na prezentáciu jeho knihy o tajomnej kapitole 2. svetovej vojny, laboratóriách pod zámkom Ksiaž v Poľsku či legendárnych podzemných komplexoch v Sovích horách. Beseda s Milanom Zachom Kučerom o jeho knihe s názvom Najväčšie tajomstvá tretej ríše sa uskutoční v utorok 22. septembra 2015 o 16.00 h v spoločenskej miestnosti knižnice.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na tvorivé stretnutie pre seniorov a dospelých s názvom Ateliér pre seniorov. Návštevníci ateliéru sa na jednotlivých stretnutiach budú bližšie venovať rôznym výtvarným technikám a oboznamovať sa so základnými výtvarnými postupmi, farbou, tvarom a materiálom. Výtvarné stretnutia prebehnú v utorok 22. septembra 2015 o 9.00 h a 16.00 h v Galérii Miloša A. Bazovského v Trenčíne.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na stretnutie s juniorským majstrom sveta v kulturistike Erikom Halaškom. Počas diskusie s názvom Ozveny Jedného sveta v Prievidzi / ŽiJeme zdravo návštevníkom porozpráva a ukáže čo a ako cvičiť, či už doma alebo vo fitness.

Podujatie sa uskutoční 22. septembra 2015 o 17.30 h v Sále Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

Streda 23. september 2015

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na odborný seminár pre žiakov, študentov, laickú i odbornú verejnosť pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľ. Štúra s názvom Kým duch v národe, národ žije. Podujatie sa uskutoční pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. Hlavným programom budú prednášky odborníkov na tieto témy: Štúrova koncepcia modernizácie slovenskej spoločnosti, Kultúrno-duchovné aktivity Ľudovíta Štúra, Veľkosť ducha a zrkadlo duše – zamyslenie sa nad listom
Ľudovíta Štúra zaslanom J. M. Hurbanovi po smrti Adely Ostrolúckej. K sprievodným podujatiam bude patriť  prehliadka pamätníka štúrovcov, pamätných tabulí a hrobu matky Ľudovíta Štúra, ako aj výstava ocenených prác žiakov materských, základných a základných umeleckých škôl, ktorí sa zapojili do výtvarnej súťaže na tému slovenských ľudových rozprávok a povestí od Pavla Dobšinského. Súťaž vyhlásilo Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra. Bohatý program sa uskutoční 23. septembra 2015 o 10.00 h v Posádkovom klube v Trenčíne.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, pozýva na besedu s historikom, autorom literatúry faktu a pedagógom Augustínom Maťovčíkom na tému Život a dielo Ľudovíta Štúra. Beseda sa uskutoční v stredu 23. septembra 2015 o 10.30 h v Hornonitrianska knižnica v Prievidzi.

Štvrtok 24. september 2015

Euroregión Bílé – Biele Karpaty (ER BBK) a Región Biele Karpaty – zakladajúci člen ER BBK pozýva na záverečnú prezentáciu projektu Štúdia Vážskej cyklotrasy a výstupov štúdie, obsahujúcej trasu samotnej Vážskej štúdie, cezhraničného prepojenia so Zlínskym krajom i návrhy súvisiacich cyklotrás v rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja. Prezentácia sa uskutoční vo štvrtok, 24. septembra 2015 o 10.00 h v kongresovej sále Trenčianskeho samosprávneho kraja na 2. poschodí.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na festival milovníkov prírody, cestovania, hôr a adrenalínu Horomil Fest 2015. Festival je už siedmy rok súčasťou kultúrneho života Považskej Bystrice. Každým rokom sa profesionalizuje, až sa z malého amatérskeho festivalu stalo jedno z najvýznamnejších podujatí tohto druhu na Slovensku. Dokazuje to nielen návštevnosť, ale najmä kvalita programu a predovšetkým hostí. Viac informácií a program na webovej stránke: www.horomilfest.sk. Festival sa uskutoční od 24. septembra 2015 do 29. septembra 2015 v kine Mier v Považskej Bystrici.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na vystúpenie prievidzskej alternatívnej formácie Spontánne hudobné zoskupenie NANY s názvom Štvrtok? Jedine koncert! Pocta Ľudovi. Koncert ako i celý tento rok je v spoločensko-kultúrnom dianí rámcovaný 200. výročím narodenia Ľudovíta Štúra. Hudobné vystúpenie alternatívnej formácie sa uskutoční vo štvrtok 24. septembra 2015 o 18.00 h v Sále Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

 

Piatok 25. september 2015

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na multižánrový festival Ešte dúšok leta, ktorý je venovaný celosvetovému Dňu cestovného ruchu. Festival spája prezentáciu regionálnej kuchyne, vystúpenia regionálnych i nadregionálnych hudobných formácií a ponúka aj množstvo iných sprievodných podujatí. Podujatie sa uskutoční v piatok 25. septembra 2015 o 15.00 h na Námestí slobody v Prievidzi.

V piatok 25. septembra 2015 o 19.00 h sa na Námestí slobody v Prievidzi uskutoční koncert tradičnej židovskej hudby Pressburger Klezmer Band.

Hvezdáreň v Partizánskom, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, pozýva v piatok 25. septembra 2015 o 16.00 h na podujatie Noc výskumníkov, v ktorom návštevníci získajú video informácie a prezentácie o blížiacom sa zatmení Mesiaca, ako aj aktuálne udalosti z astronómie a kozmonautiky. Taktiež bude príležitosť na pozorovanie Slnka, slnečnej fotosféry a chromosféry, planéty Saturn a ďalších objektov jesennej hviezdnej oblohy. Najmladší účastníci získajú papierové zhotovenie simulátora zatmení. Súčasťou programu bude aj prednáška na tému Malé telesá Slnečnej sústavy  optikou kozmických sond - netradičný pohľad na výsledky misií kozmických sond Dawn, Rosetta a New Horizons, ktoré v tomto roku sledovali planétku , kométu  a trpasličiu planétu. Program môže byť ešte viac zaujímavejší, ak vyjde jasné počasie – možnosť pozorovania Mesiaca, dvojhviezd a ďalších zaujímavých objektov jesennej nočnej oblohy.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na vernisáž výstav Michaela Rittsteina: Maľba; Jozefa Hobora: Socha a Jaroslavy Hoborovej: Smaltované šperky. Výstava začína v Galérii Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne 25. septembra 2015 o 17.00 h a potrvá do 1. novembra 2015.

Sobota 26. september 2015

Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, pozýva na 9. Domanižský jarmok. Súčasťou jarmoku bude okrem bohatého kultúrneho programu aj prezentácia ľudových remesiel. Jarmok sa uskutoční v piatok 26. septembra 2015 na námestí v Domaniži.

Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, pozýva v piatok 26. septembra o 18.00 h na 6. hodový orgánový koncert – Udiča vo Farskom kostole sv. Matúša v Udiči.

Nedeľa 27. september 2015

Centrum sociálnych služieb Nové Mesto nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), Nové Mesto nad Váhom, Občianske združenie Život s dúhou v srdci a Občianske združenie Milan Štefánik pozývajú na 4. ročník benefičného koncertu pre osoby s mentálnym a zdravotným postihnutím. Charitatívny koncert s názvom Dúha v srdci sa uskutoční pod záštitou predsedu TSK Jaroslava Bašku v nedeľu 27. spetembra 2015 o 15.00 h v Mestskom kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom. Vystúpia známe slovenské skupiny IMT SMILE, Tublatanka a Horkýže Slíže. O 14.00 h bude čas na zumbu pod taktovkou známeho trénera z Belgicka Oumara Chevaru Camara.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK