Prehľad očakávaných udalostí v 41. týždni

Pondelok 5. október 2015

Lektorovanú prehliadku výstavy s hravo-náučnými prvkami a tvorivou dielňou pripravuje Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pre školákov od 4. ročníka základných škôl a všetkých stredoškolákov. Výstava „Ľudovít Štúr a jeho doba“ sa uskutoční od 5. októbra 2015 do 16. októbra 2015 v Hornonitrianskom múzu v Prievidzi.

Verejná knižnica M. Rešetku pozýva na prednášku „200 rokov po Štúrovi“ v pondelok 5. októbra o 9.30 h v priestoroch knižnice. Prednáška bude spojená s multimediálnou prezentáciou kultúrno-historického kontextu obdobia života Ľudovíta Štúra, tematickým divadelným predstavením a priblížením trenčianskeho pôvodu jeho rodiny. Počet miest je obmedzený, účasť treba vopred nahlásiť na 032/7708301 alebo sylvia.fabova@vkmr.sk.

Utorok 6. október 2015

V utorok 6. októbra 2015 sa uskutoční 2. ročník vedomostnej súťaže o EÚ „Euroškolák 2015“ pre žiakov ZŠ Trenčianskeho kraja. Súťaž je určená žiakom 6. ročníkov základných škôl Trenčianskeho kraja a uskutoční sa v Kongresovej sále Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v čase od 10.00 h do 13.00 h.

Považská knižnica v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na slávnostný koncert pri príležitosti 90. výročia založenia knižnice. „Hodina básnictva“ sa uskutoční v utorok 6. októbra 2015 o 17.00 h v priestoroch Základnej umeleckej školy v Považskej Bystrici.

Streda 7. október 2015

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, pozýva na dve stretnutia s herečkou, speváčkou a spisovateľkou Luciou Siposovou, autorkou bestselleru Hello. My name is Anča Pagáčová. Prvá beseda pre stredoškolákov s názvom „Ako chutí New York“ prebehne v stredu 7. októbra 2015 o 13.00 h v spoločenskej miestnosti knižnice. Počet miest je obmedzený, účasť treba vopred nahlásiť na 032/7460715 alebo deti@vkmr.sk. Druhé stretnutie o 16.00 h bude taktiež spojené s besedou a prezentáciou jej novej knihy S láskou, Anča Pagáčová.

Hvezdáreň v Partizánskom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v dňoch od 7. októbra 2015 do 9. októbra 2015 na Svetový kozmický týždeň 2015. Témou bude Discovery - Objavovanie. Pôjde o oslavu vzrušujúcich objavov vo vesmíre, ktoré nás naučili mnoho o našom pôvode a o našej budúcnosti. Premietanie videoprojekcií populárne vzdelávacích filmov budú doplnené prezentáciami o výskume malých telies Slnečnej sústavy. V prípade priaznivého počasia je možné pozorovanie Slnka a vo večerných hodinách objektov jesennej hviezdnej oblohy. Organizované skupiny je potrebné vopred nahlásiť.

Od 7. októbra 2015 do konca mesiaca o 17.00 h vo výstavných priestoroch Záhorského osvetového strediska v Senici sa uskutoční výstava ocenených diel z 52. ročníka celoštátnej postupovej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum 2015. Na výstavu pozýva Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu obrazov Ivana Kmeťa in memoriam s názvom „Život na vlásku štetca“. Vernisáž sa uskutoční v rámci projektu ART/BURT podporeného Ministerstvom kultúry SR v stredu 7. októbra 2015 o 17.00 h a potrvá do 23. októbra 2015 v Sále Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

Štvrtok 8. október 2015

Stredná odborná škola obchodu a služieb v Púchove v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na 6. ročník výstavy najkrajších tort na Slovensku spojenú so súťažou. Súťaž „O najkrajšiu tortu Slovenska“ sa uskutoční v púchovskom divadle v stredu 8. októbra 2015 od 12.00 h do 18.00 h.

Vo štvrtok 8. októbra o 8.00 h v Športovej hale v Prievidzi sa bude konať štvrtá Burza práce a informácií. Súčasťou Burzy bude aj pracovný workshop o 9.45 h vo VIP salóne Športovej haly. Burzu práce a informácií organizuje sieť EURES Slovensko v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Prievidza a Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Prievidza. Za účasti vystavovateľov stredných škôl, univerzít, mládežníckych organizácií, zamestnávateľov a iných partnerov má za cieľ poskytnúť žiakom základných škôl a študentom stredných škôl prehľad nielen o možnostiach ďalšieho vzdelania a osobnostného rastu, ale aj lepšiu orientáciu na trhu práce, ktoré sú nevyhnutným predpokladom profesijného rozvoja a uplatnenia sa na trhu pracovných príležitostí.

Centrum sociálnych služieb (CSS) Chmelinec Púchov v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 8. októbra 2015 od 10.00 h. Počas dňa si budú môcť návštevníci pozrieť zariadenie, ochutnať dobroty, potešiť sa výrobkami klientov a dozvedieť sa viac o canisterapii.

Piatok 9. október 2015

Okresná organizácia jednoty dôchodcov na Slovensku v Púchove organizuje 10. okresný aktív pri príležitosti Mesiaca úcty k starším. Podujatie sa uskutoční v kultúrnom dome v Streženiciach v piatok 9. októbra 2015 o 15.00 h.

Dubnický technologický inštitút pozýva na slávnostné otvorenie akademického roka 2015/2016, ktoré sa bude konať v piatok 9. októbra 2015 o 14.00 h v kinosále Mestského domu kultúry v Dubnici nad Váhom.

Stredná odborná škola obchodu a služieb v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na 3. ročník baristickej súťaže Prievidzský rytier čiernej dámy, ktorá sa uskutoční 9. októbra 2015 o 8.30 h. v Kultúrnom a spoločenskom stredisku v Prievidzi.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v piatok 9. októbra 2015 na vystúpenia kvalitných jazzových hudobníkov zo Slovenska ale i zo zahraničia. Festival s názvom Fúzie – nielen o jazze 2015 začína o 17.00 h v Sále Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.

Sobota 10. október 2015

Základná organizácia Slovenského zväzu záhradkárov Veľké Bielice pozýva na okresnú výstavu ovocia a zeleniny v sobotu 10. októbra 2015 o 10.00 h v kultúrnom dome vo Veľkých Bielicach.

Pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra a Ladislava Paulínyho a 315. výročia narodenia Pavla Doležala pozýva Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, spolu s ďalšími organizáciami na dvojdňovú spomienkovú slávnosť v Roku Ľudovíta Štúra. Podujatie sa uskutoční pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku 10. októbra o 13.00 h v Zemianskom Podhradí. Súčasťou osláv bude predaj kníh.

Centrum tradičnej kultúry v Myjave v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v sobotu 10. októbra 2015 v čase od 6.00 h do 12.00 h na trh produktov lokálnych prvovýrobcov. O hudbu sa postarajú Heligonkári z Prietrže a Myjavské heligónky. Farmárske trhy sa uskutočnia v Myjave na námestíčku za evanjelickým kostolom.

Už v sobotu 10. októbra 2015 od 10.00 h do 14.00 h sa uskutoční štvrtý ročník predstavovania robotov a výsledkov zručnosti konštruktérskeho a programátorského umenia mladých nadšencov pre robotiku PartyRobot 2015. Na podujatie pozýva Hvezdáreň v Partizánskom, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a uskutoční sa na Letisku v Malých Bielicach.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v sobotu 10. októbra 2015 na vystúpenia kvalitných jazzových hudobníkov zo Slovenska ale i zo zahraničia. Festival s názvom Fúzie – nielen o jazze 2015 začína o 17.00 h v Kultúrnom centre v Bojniciach.

Nedeľa 11. október 2015

Pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra a Ladislava Paulínyho a 315. výročia narodenia Pavla Doležala pozýva Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, spolu s ďalšími organizáciami na spomienkovú slávnosť v Roku Ľudovíta Štúra. Podujatie sa uskutoční pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku 11. októbra o 9.30 h v Zemianskom Podhradí. Súčasťou osláv bude predaj kníh.

Trenčianske osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na slávnostný koncert pri príležitosti 30. výročia založenia Zboru sv. Cecílie v sobotu 11. októbra 2015 o 16.00 h. Slávnostný koncert sa uskutoční Rímskokatolíckom kostole Prepozitúry Panny Márie v Novom Meste nad Váhom.