Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky kraj pozná svojich majstrov v rétorike

Hoci Vianoce sú ešte len za rohom, na SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne sa už rozdávali darčeky v podobe ocenení. Kto chcel získať diplom a ocenenie, musel preukázať svoj rečnícky talent a poraziť konkurenciu z celého Trenčianskeho kraja. V utorok 8. decembra 2015 sa brány trenčianskeho „Jilemáku“ otvorili, aby privítali žiakov s rečníckym talentom, skvelých moderátorov a v prvom rade výnimočných rečníkov na súťaži Majster rétor 2015, resp. Master of Rhetoric 2015.

Po minuloročnej úspešnej premiére krajskej súťaže Majster rétor a Master of Rhetoric organizovanej pod gesciou Krajského centra voľného času v Trenčíne (KCVČ)SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne, oboje v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, sa po roku na „Jilemák“ opäť vrátili staré známe tváre, no aj mnoho nových nádejných rétorov, aby zistili, kto z nich má ten najutáranejší jazyk v Trenčianskom kraji. „Krajského kola súťaže sa zúčastnilo 125 žiakov z celého Trenčianskeho kraja. Do súťaže postúpili na základe výsledkov z predmetov slovenský a anglický jazyk. Súťaž predstavuje aj praktickú prípravou na maturitu a keďže ide o špecifickú súťaž svojím obsahom aj formou, je o ňu veľký záujem zo strany žiakov, ale aj pedagógov. Myslím, že sa nám opäť podarilo niečo výnimočné a veľká vďaka patri SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne, kde sú kreatívni, ústretoví a veľmi schopní pedagógovia,“ informovala riaditeľka KCVČ Renáta Bieliková.

Pre súťažiacich boli v dvoch kategóriách (anglickom a slovenskom jazyku) pripravené dve úlohy. V nepripravenom prejave mali súťažiaci za úlohu z pozície moderátora módnej prehliadky opísať modelku, ktorú si vyžrebovali a to v jazyku, v ktorom súťažili. Čerešničkou na torte dokonalosti celého outfitu modeliek sa stala takmer profesionálna vizáž, o ktorú sa postarali študentky - kaderníčky a kozmetičky zo SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne. Rečnenie si vyžadovalo kus kreativity a originality, aby zaujalo porotu, ktorá si potrpela na detaily. Ten najlepší súťažiaci musel zaujať celým svojím prejavom a improvizovať ako profesionálny herec na javisku.

Druhou súťažnou disciplínou v anglickej verzii súťaže bol pripravený prejav na tému Významná  športová, spoločenská, či umelecká udalosť svojho mesta alebo regiónu. Niektorí stavili na istotu a naučili sa svoj text naspamäť ako praví rečníci, iných zabrzdila tréma. V slovenskej verzii si mladí rétori uctili osobnosť Ľudovíta Štúra a jeho odkaz pre súčasnú generáciu. Porota tvorená vyučujúcimi všetkých zúčastnených škôl pridelila podľa svojho uváženia každému súťažiacemu body, ktorých súčtom vznikol rebríček tých najlepších. Výsledková listina s menami víťazov sa nachádza v priloženom súbore.

K blahoželaniu všetkým víťazom sa okrem organizátorov pripája aj Trenčiansky samosprávny kraj a všetkým zúčastneným zároveň ďakuje za účasť a reprezentáciu kraja.

Spracovala: Lucia Kobzová,

SOŠ obchodu a služieb, Ul. P. Jilemnického 24, Trenčín

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK