Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky samosprávny kraj chce získať na opravu mosta mimorozpočtové zdroje

V Správe ciest Trenčianskeho samosprávneho  kraja (SC TSK), je spolu 629 mostov, z toho na cestách III. triedy 464 a zvyšných 165 na cestách II. triedy. Stavebný stav mostov je zadefinovaný od úplne bezchybných až po veľmi zlé. Podľa jednotlivých kategórií je v Trenčianskom kraji 33 bezchybných mostov, 62 vo veľmi dobrom stave, 275 v dobrom stave, 189 v uspokojivom, 41 v zlom a 29 mostov vo veľmi zlom stave. Do kategórie  - most v havarijnom stave - v roku 2013 nepatril ani jeden most v Trenčianskom kraji.

Finančné zdroje na opravu a údržbu mostov každoročne hradí TSK zo svojho rozpočtu prostredníctvom SC TSK. Finančné prostriedky na opravu mostov, ktoré sú vo veľmi zlom technickom stave, nie je možné zabezpečiť len z vlastných zdrojov. TSK preto hľadá možnosti, ako získať mimorozpočtové zdroje.

Najviac diskutovaným mostom, aj zo strany verejnosti, je Orlovský most, ktorý je spojnicou medzi dvoma brehmi Váhu v Považskej Bystrici. Most je už dlhodobo v kategórii „veľmi zlý technický stav“ a TSK predpokladá náklady na jeho úplnú rekonštrukciu takmer 3 mil. €, čo je najväčší predpokladaný finančný objem zo všetkých mostov v tejto kategórii.  Pre spustenie rekonštrukcie je potrebné zabezpečiť celú sumu na jeho opravu. Trenčiansky samosprávny kraj chce preto požiadať o spolufinancovanie rekonštrukcie Orlovského mosta aj vládu SR na jej výjazdovom rokovaní, ktoré sa bude konať  historicky po prvýkrát na pôde Úradu Trenčianskeho  samosprávneho kraja  už v stredu 25.3.2015.

Lokality, kde sa nachádzajú mosty (mostové objekty v správe SC TSK) v kategórii VI – veľmi zlý technický stav: Dolné Sŕnie, Prusy, Poriadie, dva mosty v obci Stará Turá, Podkylava, most cez odpadový kanál v Motešiciach, Malé Krštenany, Dolná Mariková, Klieština, mosty pred a za obcou Udiča, pred obcou Prazna, Považský Bystrica, Dešná, Kopec, Čertov, Podskalie, medzi obcou Pruské a mestom Ilava, tri mosty v obci Lazy pod Makytou, Slopná, Podkylava, Sádočie, Matejovec, Podvažie, Kopec, Lednica.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK