Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky samosprávny kraj hodnotil Regionálny operačný program

Programové obdobie Regionálneho operačného programu (ROP) 2007-2013 reálne končí k 31.12.2015. Z tohto dôvodu Trenčiansky samosprávny kraj zorganizoval 30. novembra 2015 konferenciu, predmetom ktorej bolo zhodnotenie implementácie decentralizovaných opatrení ROP v kraji. Miera čerpania k 1.12.2015 je 86,2%.Tj. celkovo sa zatiaľ v kraji vyčerpalo 49,6 mil. EUR z 57,5 mil. schválených EUR. V závere konferencie bol predstavený aj nový Integrovaný regionálny operačný program (IROP) na roky 2014-2020, v rámci ktorého bolo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja na TSK alokovaných približne 121 mil. EUR.

ROP bol od roku 2007 jedným z kľúčových rozvojových programov Európskej únie, v rámci ktorého Slovenská republika dostala možnosť čerpať dotácie najmä na rekonštrukcie škôl, sociálnych zariadení, kultúrnych pamiatok, podporu cestovného ruchu a revitalizácie námestí. TSK dostal možnosť zapojiť sa do realizácie projektov najmä v poslednej oblasti - revitalizácie námestí a pôsobiť ako tzv. sprostredkovateľský orgán pod riadiacim orgánom (SO/RO) pre ROP pre celkovo tri decentralizované opatrenia – regeneráciu sídiel, regionálne komunikácie zabezpečujúce dopravnú obslužnosť regiónov a infraštruktúru cestovného ruchu.

Cieľom decentralizácie bolo uľahčiť administratívnu záťaž pre prijímateľov, aby nemuseli chodiť s každým podnetom na ministerstvo, ale aby dokázali väčšinu vecí spojených s projektom vybaviť na VÚC. Ďalším dôvodom bola aj snaha samosprávnych krajov viac sa zapojiť do rozhodovania o tom, ako sa má kraj ďalej vyvíjať, do ktorých regiónov treba smerovať pomerne obmedzenú finančnú podporu a ktoré regióny ju skutočne potrebujú.

Viac ako 7-ročné programové ROP zhodnotil trenčiansky župan Jaroslav Baška kladne: „Myslím si, že to obdobie siedmich rokov bolo pre Trenčiansky samosprávny kraj celkom úspešné. V rámci Regionálneho operačného programu sa okrem iného podarilo zrevitalizovať a zrekonštruovať 53 verejných priestranstiev a námestí v 53 mestách a obciach Trenčianskeho kraja, čo je na počet 276 miest a obcí celkom pekné. Samotnému Trenčianskemu samosprávnemu kraju, ktorý bol žiadateľom napríklad o rekonštrukciu ciest II. triedy, sa podarilo v tomto programovacom období zrekonštruovať viac ako 80 km regionálnych ciest II. triedy.“

Vedúci odboru SO/RO Úradu TSK Svorad Harcek informoval o ďalších zrealizovaných projektoch v Trenčianskom kraji, vrátane spolufinancovania viacerých rozvojových štúdií i nového hospodárskeho a sociálneho programu. Horná Nitra a Myjava zrealizovali protipovodňové opatrenia a odstránili následky povodní z minulých rokov. Podpory sa dočkala aj propagácia cestovného ruchu na Beckove, v Čachticiach a v Púchove.

konferencia ROP 30. novembra 2015

Primátor mesta Handlová Rudolf Podoba; prednosta Obecného úradu Lehoty pod Vtáčnikom Jozef Mendel a zamestnanci z Mestského úradu (MsÚ) Myjava, MsÚ Púchov a MsÚ Bojnice počas konferencie priblížili implementáciu konkrétnych projektov a vyzdvihli spoluprácu so SO/RO Úradu TSK pri ich realizácii.  

S viac ako 8-ročnými skúsenosťami s implementáciou ROP Trenčiansky samosprávny kraj vstupuje do ďalšieho programového obdobia. V súčasnosti realizuje kroky, aby mohol od 1.1.2016 pôsobiť ako sprostredkovateľský orgán pre Integrovaný operačný program (IROP) pre tri prioritné osi: bezpečná a ekologická doprava v regiónoch, ľahší prístup k efektívnejším a kvalitnejším verejným službám a zlepšenie kvality života v regiónoch s dôrazom na životné prostredie.

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK