Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Týždeň slovenských knižníc prilákal ku knihám desiatky nových čitateľov

Posledný marcový týždeň sa kľučky na dverách župných knižníc podávali omnoho frekventovanejšie, ako býva zvykom. Záver mesiaca knihy už tradične patrí celoslovenskej akcii Týždeň slovenských knižníc, zameranej na zatraktívnenie sveta kníh a príbehov všetkým generáciám. Tri knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja otvorili svoje brány dokorán a čitateľov zabávali, vzdelávali aj inšpirovali formou besied, podujatí pre deti či diskusií s obľúbenými autormi.

Knižnice pre všetkých v Hornonitrianskej knižnici

V knižnici na hornej Nitre zviditeľňovali knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra zaujímavých aktivít. V priebehu týždňa privítali na 12 zrealizovaných podujatiach viac než 240 návštevníkov, zaregistrovali takmer 90 nových čitateľov a zrealizovali viac než 3700 výpožičiek.

Predvojom celého týždňa sa stalo stretnutie s najmladšími členmi Slovenského zväzu zdravotne postihnutých Všetci spolu ako jedna rodina. Týždeň venovaný knihám pokračoval pasovaním 43 prváčikov za čitateľov knižnice a besedou s autorkou Vandou Rozenbergovou. Hornonitrianska knižnica v Prievidzi a Dom Matice slovenskej Prievidza zároveň vyhodnotili 12. ročník literárnej súťaže Literárna jar Ondreja Čiliaka a knižnica už po desiatykrát privítala 18 detí na kúzelnej Noci s Andersenom. Sprievodným podujatím celého týždňa bola výstava s názvom Herci v školských laviciach.

Týždeň slovenských knižníc v považskobystrickej knižnici

Považskobystrická knižnica a jej dve pobočky zaregistrovali v priebehu Týždňa slovenských knižníc 46 čitateľov. Týždeň slovenských knižníc v Považskej Bystrici uviedli literárnym pásmom Žena stvorená pre lásku a rozprávaním o knižnici Knižnica oslavuje. Podujatia pokračovali Slávnostným zápisom žiakov II. triedy VIII. ZŠ Rozkvet a podujatiami prispôsobenými najmladším čitateľom: Besedou so spisovateľom Petrom Kubicom, rozprávkovým dopoludním s knihou Daniely Reichstädterovej Usmiate rozprávky z bieleho plášťa a prezentáciou o tvorbe súčasných slovenských autorov Autorské rozprávky.

Záver týždňa v knižnici ukončili 10. ročníkom spiacej noci v knižnici pod názvom Noc s Andersenom, ktorej sa zúčastnilo tridsať nocujúcich detí. Na mestskom úrade ich privítal aj primátor mesta Karol Janas. Považská knižnica v Považskej Bystrici sa zapojila aj do celoslovenskej sprievodnej akcie Knižničné hliadky. Knižničné hliadky pracovníkov knižnice prechádzali rôznymi priestranstvami v centre mesta a symbolicky odmeňovali čítajúcich ľudí. Čitatelia čítali kuchárske knihy, beletriu, detské leporelá, rozprávky, literatúru faktu, cudzojazyčnú literatúru, hudobné učebnice i dobrodružné romány.

Balíček prekvapení od Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne

Trenčianska knižnica si pre svojich čitateľov pripravila mimoriadne štedrý záver mesiaca. V rámci Týždňa slovenských knižníc knižnica otvorila svoje brány naozaj dokorán; už po 16-krát čitateľom lákala Týždňom otvorených dverí. Návštevníkov všetkých vekových kategórií odmenila extra porciou kultúrno-spoločenských podujatí, bezplatným používaním internetu a registráciou na jeden rok zdarma. Zábudlivci sa stretli so zhovievavosťou knihovníkov a premeškané výpožičky mohli vrátiť bez sankčných poplatkov.

K najočakávanejším udalostiam patrilo stretnutie spisovateľov s blízkym vzťahom k Trenčínu a Trenčianskemu kraju, spomienky na Kubru pri príležitosti 750. výročia prvej písomnej zmienky o obci, či prezentácia spevníka a najnovšieho CD speváčky Lýdie Fajtovej, za účasti žiakov Základnej umeleckej školy K. Pádivého a členov Folklórneho súboru Trenčan. Pre najmladších čitateľov knižnica pripravila množstvo besied, kvízov, tematických čítačiek a súťaží, vrátane prehliadky talentov trenčianskych škôlkarov a medzinárodnej akcie Noc s Andersenom. Celkovo si tak pre svojich čitateľov Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne pripravila 32 podujatí, ktoré navštívilo 1098 účastníkov. Počet nových registrovaných používateľov sa vyšplhal na 242.

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK