Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V posledný deň v roku župan navštívil správu ciest, bezpečnostné zložky aj sociálne zariadenie

Hoci v pozadí hrá televízia a vianočné pesničky, zmysly záchranárov, hasičov či policajtov sú stále v pozore. Každú chvíľu totiž môže zazvoniť telefón s urgentným volaním o pomoc. A kým Silvester býva počas dňa relatívne pokojný, s blížiacou sa polnocou a novoročnými oslavami periodicita zvonenia telefónov výrazne stúpa. Vo štvrtok 31. decembra 2015 priamo pri výkone práce navštívil trenčiansky župan Jaroslav Baška hasičov, policajtov i záchranárov a neobišiel ani sociálne zariadenie.

Ak v núdzi vytočíte číslo 112, dovoláte sa na ústredňu na Okresný úrad priamo v Trenčíne. Odtiaľ vás dispečeri prepoja podľa potreby k záchranárom alebo hasičom, ktorí k vám vyšlú potrebnú pomoc. Telefóny a vysielačky sa na 112 ozývali aj počas návštevy predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý všetkým pracovníkom poďakoval za ich prácu a poprial im pokojný priebeh silvestrovských osláv. Odtiaľ jeho kroky viedli na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru Slovenskej republiky (PZ SR) v Trenčíne, kde ho zaujímali minuloročné štatistiky. Tie oproti roku 2014 prezrádzajú napr. aj pokles trestných činov o viac ako 800, pokles krádeží áut o viac ako 20, avšak aj nárast dopravných nehôd vo veľkej miere s účasťou chodcov. Župan však nevynechal ani návštevu službukonajúcich policajtov na Okresnom riaditeľstve PZ SR v Trenčíne a Novom Meste nad Váhom.

V okresoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Myjava trenčiansky župan kontroloval pripravenosť cestárov na Správe ciest (SC) TSK na potenciálne sneženie a námrazu, keďže v posledných dňoch došlo k výraznej zmene počasia a k poklesu teplôt. K sledovaniu a udržiavaniu bezpečného stavu vozoviek cestmajstrom pomáhajú okrem niekoľkých kusov novej techniky aj meteostanice, ktoré poskytujú online informácie  o teplote ovzdušia vozovky, vlhkosti vozovky ako aj rosnom bode a dispečerom tak umožňujú operatívne reagovať. Predseda TSK sa zároveň informoval aj o najkritickejších úsekoch, o ktoré sa SC TSK stará. K nim patrí napr. kopec Machnáč nad Trenčianskymi Teplicami, cesta medzi Mníchovou Lehotou a Trenčianskym Jastrabím predovšetkým pri Motoreste Radar, ale aj oblasť myjavských kopaníc či hraničného priechodu Drietoma. „Sme radi, že je počasie také, aké je, aj keď v januári sa zrejme snehovým zrážkam a horšiemu počasiu nevyhneme, preto som sa bol osobne informovať, ako sme na zimnú údržbu pripravení,“ uviedol počas návštev Jaroslav Baška. Na návštevách SC TSK župana sprevádzal Radovan Karkuš, poverený riadením SC TSK.

Ruku s novoročným vinšom a prianím pokojnej služby župan Baška podal aj službukonajúcim hasičom v meste Trenčín, v ktorom sa nachádza najväčšia hasičská stanica v kraji, v Novom Meste nad Váhom a tiež na Myjave. Už v popoludňajších hodinách na novomestskej hasičskej zbrojnici bol svedkom silvestrovského výjazdu hasičov k nahlásenému požiaru spôsobenému zábavnou pyrotechnikou. Ako aj hasičom, tak všetkým záchranárom, cestárom aj členom PZ SR župan poprial pokojný rok 2016 s čo najmenším počtom výjazdov k nehodám, požiarom či kalamitám: „Chcem zaželať všetkým, ktorí počas vianočných a novoročných sviatkov pracujú, aby čas v práci strávili čo najpokojnejšie a bez problémov. Do nového roka im samozrejme prajem všetko najlepšie, veľa, zdravia, šťastia a nadšenia pre prácu.“ S podobnými slovami sa k prianiu trenčianskeho župana sa na návštevách v Novom Meste nad Váhom pripojil aj vicežupan Jozef Trstenský. Obaja predstavitelia TSK ocenili pripravenosť a profesionalitu tých, ktorí sa starajú o bezpečnosť obyvateľov kraja. „Myslím si, že všetci z nich to robia naozaj na špičkovej úrovni, či už sú to policajti, hasiči alebo ďalšie záchranné zložky. Naozaj sú nielen dobre vybavení, ale aj pripravení. Sú to profesionáli na správnom mieste, a to musím povedať aj o zamestnancoch SC TSK, ktorí sa počas zimy starajú o takmer 1800 km ciest tu v Trenčianskom kraji. Aj takto im chcem za všetko poďakovať,“ dodal župan.

Silvester medzi pracujúcimi župan doplnil aj o návštevu Centra sociálnych služieb JUH v Trenčíne, ktoré sa špecializuje na pomoc klientov trpiacich schizofréniou. Pracovníci centra sa starajú o približne 140 klientov, v spoločnosti ktorých župan spolu s vedúcou oddelenia sociálnej pomoci Úradu TSK Eleny Nekorancovej, poverenej riadením CSS – JUH Milady Kolárovej a ďalších zamestnancov strávil posledných pár hodín pred koncom roku 2015. „CSS – JUH je jedno zo sociálnych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Rozhodol som sa preto stráviť pár spoločných chvíľ s jeho klientmi. Myslím si, že je dôležité prísť za nimi a aj takýmto spôsobom sa s nimi porozprávať, keďže sviatky nemôžu stráviť so svojou rodinou,“ povedal župan, ktorý všetkým prítomným zároveň zaželal všetko najlepšie, predovšetkým veľa zdravia do nasledujúceho roku a zamestnancom centra poďakoval za ich starostlivosť, ľudskosť a ochotu. S prianím pevného zdravia sa obrátil aj na genplk. Jozefa Hrebíka, ktorý je taktiež obyvateľom zariadenia.

-vr-

Fotogaléria

112 (1)
112 (2)
112 (3)
112 (4)
112 (5)
112 (6)
112 (7)
112 (8)
CSS - JUH (1)
CSS - JUH (2)
CSS - JUH (3)
HaZZ TN (1)
HaZZ TN (2)
HAZZMY (1)
HAZZMY (2)
HAZZNM
HAZZNM1
KR PZ TN (1)
KR PZ TN (2)
KR PZ TN (3)
KR PZ TN (4)
ORPZNM
SC TSK TN (1)
SC TSK TN (2)
SC TSK TN (3)
SC TSK TN (4)

Súvisiace video

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK