V sídle župy predstavili smernicu na ochranu zamestnancov

V súvislosti so Zákonom NR SR  č. 307/2014 Z. z. o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa v sídle trenčianskej župy uskutočnila 26. júna 2015 pracovná porada. Programom stretnutia bol výklad a organizačné zabezpečenie Smernice č. 4/2015 „Vnútorný systém prijímania, preverovania a evidencie podnetov pri oznamovaní protispoločenskej činnosti v podmienkach Trenčianskeho samosprávneho kraja“.

V zmysle uvedenej legislatívy majú do 30. júna 2015 všetky samosprávy povinnosť prispôsobiť zákon svojim podmienkam. V praxi to znamená vypracovať vlastnú smernicu a určiť zodpovednú osobu, ktorá bude všetky náležitosti tohto zákona akceptovať a riešiť.

Poradu riaditeľov všetkých organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) zvolal predseda TSK Jaroslav Baška a hlavný kontrolór TSK Richard Horváth.

„Podstata tohto zákona je, že chráni zamestnancov, resp. kritikov, ktorí podajú podnety na korupčnú alebo nekalú činnosť zo strany vedenia. Z tohto dôvodu musia všetci riaditelia organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK preukázateľne oboznámiť svojich zamestnancom, kde je smernica dostupná, resp. s poštovou adresou, kde sa podnety posielajú,“ vysvetlil Richard Horváth. Ako špecifikoval, smernica je účinná od 1. júla 2015.

Na Úrade TSK a vo všetkých organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti župy, ktorých je 86, preberie celú agendu prípadných podnetov zo strany zamestnancov hlavný kontrolór. Podnety môžu zamestnanci adresovať e-mailom na adresu hlavnykontrolor@tsk.sk alebo poštou, pričom na obálke je potrebné uviesť upozornenie „Do rúk hlavného kontrolóra – neotvárať“.

Pracovnej porady sa zúčastnilo 71 zástupcov organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

Zákon NR SR  č. 307/2014 Z. z. o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov upravuje ochranu zamestnancov pred prípadnými postihmi za oznámenie kriminality alebo inej protispoločenskej činnosti a povinnosti zamestnávateľov pri prijímaní a vybavovaní takýchto podaní. Je účinný od 1. januára 2015. Cieľom je motivovať zamestnancov oznamovať protispoločenskú činnosť, o ktorej sa dozvedeli v súvislosti so svojím zamestnaním. Týka sa každého zamestnávateľa, ktorý zamestnáva najmenej 50 zamestnancov a zamestnávateľa, ktorý je orgánom verejnej moci.