V sobotu si k Vám v električke môže prisadnúť aj Ľudovít Štúr

Trasu z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc už túto sobotu môžete prežiť po boku výnimočného pasažiera. Trenčianska elektrická železnica, n. o. (TREŽ), ktorú finančne podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), si 200. výročie narodenia slovenského velikána – Ľudovíta Štúra - pripomenie 10. októbra 2015 nostalgickými jazdami električkou. Tajomstvá zo svojho života tento fúzatý pán prezradí cestujúcim, ktorí na električku nasadnú v Trenčianskej Teplej o 13.00 h, 15.00 h alebo 17.00 h a o pútavé rozprávanie sa podelí aj s tými, ktorí pocestujú z Trenčianskych Teplíc o 13.45 h, 15.45 h a 17.45 h.

Železnička láka predovšetkým turistov

Počas letných mesiacov, teda od júna do augusta, električka absolvovala celkovo 162 jázd. Výsledkom zosúladenia odchodov električky s príchodmi rýchlikov do stanice Trenčianska Teplá bol zvýšený prílev turistov. Tí tvoria až 98% „klientely“ železničky, ktorá sa teší najmä obľube rodín s deťmi a dôchodcov smerujúcich do kúpeľného mesta. V Trenčianskej Teplej si cestujúci mohli skrátiť čas medzi odchodmi električky návštevou depa, ktoré im pootvorilo dvere do histórie elektrickej železnice a expozície malého múzea dopravy a regiónu.

K slovu sa dostáva aj miniatúrna železnička

Menším súrodencom „klasickej“ električky je miniatúrna električka M24, ktorá na TREŽ jazdila do roku 1953. Počet detí, ktoré počas akcie „Električkou na súťaž vo varení guláša“ previezla po 200m, takmer konkuruje počtu cestujúcich na trase Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice. Počas súťažného varenia guláša sa v sobotu 12. septembra 2015 električkou odviezlo takmer 430 osôb. Služby miniatúrnej električky využilo viac ako 350 detí.

Zažite Ľudovíta Štúra trochu inak

Ak si Vás cestovanie električkou po boku Ľudovíta Štúra chytí za srdce, venujte mu spoločne s celou krajinou ešte zopár myšlienok. Celonárodná spomienka na Ľudovíta Štúra sa pri príležitosti jeho 200. narodenín uskutoční v jeho rodnom Uhrovci v dňoch 24. – 25. októbra 2015.

Po nostalgickej jazde elektrickou s Ľudovítom Štúrom si TREŽ pripravila pre svojich priaznivcov ešte jedno prekvapenie. Tým je jazda Mikulášskou električkou, ktorá na koľaje vyrazí 28. novembra 2015.