Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Výstavba tržnice v Beluši s podporou TSK

Bohatú jarmočnú históriu v Beluši, ktorá siaha až do 17. storočia, oživuje Belušský jarmok už desať rokov. Tak, ako sa kedysi na jarmokoch prezentovalo umenie remeselnej výroby, aj jubilejný 10. ročník Belušského jarmoku nadviazal na túto tradíciu a v nedeľu 28. júna 2015 predstavil návštevníkom množstvo remeselných stánkov a sprievodných atrakcií.

Súčasťou Belušského jarmoku bola oslava 685. výročia obce Beluša a slávnostné otvorenie zmodernizovanej a vynovenej miestnej tržnice za Kultúrnym domom. Podľa slov starostu obce, Jána Prekopa, miestni záhradkári a chovatelia doposiaľ predávali svoje produkty na rôznych miestach. To bol jeden z dôvodov, pre ktorý sa rozhodol k úprave miestneho priestranstva a projektu výstavby nového trhoviska.

V kultúrnom dome Beluša bola pri príležitosti 10. výročia Belušského jarmoku otvorená izba ľudových tradícií. Návštevníci v nej môžu podľa slov Andrei Zemekovej, vedúcej kultúry na Obecnom úrade v Beluši, nájsť rôzne exponáty, odhaľujúce tradície belušskej kultúry. Medzi nimi nechýba tradičný belušský kroj, rôzne pracovné náradie či dobový nábytok. K 685. výročiu obce Beluša bola v priestoroch Kultúrneho domu zriadená aj Výstava dávnej a dnešnej Beluše.

Otvorenie zmodernizovanej tržnice a izby ľudových tradícií si nenechal ujsť ani trenčiansky župan, Jaroslav Baška. „Som veľmi rád, že obec Beluša pri tejto príležitosti otvorila novú tržnicu, ktorá určite bude prínosom nielen pre obyvateľov Beluše, ale aj ostatných obcí. Tento rok bola otvorená aj izba ľudových tradícií. Som  rád, že sa pán starosta venuje zachovávaniu histórie, ktorá určite dotvára kolorit najväčšej obce v Trenčianskom kraji.“

Projekt výstavby novej tržnice sa uskutočnil s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK