Z búrz práce a informácií odchádzali všetci so ziskom

Vo štvrtok 8. októbra sa v prievidzskej športovej hale aj v ODA v Trenčíne burzovalo s prácou a informáciami. Predavačmi informácií boli stredné školy a zamestnávatelia v spolupráci s Úradmi práce a sociálnych vecí v Prievidzi a Trenčíne a kupujúcimi žiaci základných škôl druhého stupňa a tí, ktorí chcú pracovať. Žiaci získali prehľad o tom, čo by ich bavilo študovať, zamestnávatelia predali dostatok informácií o ponuke práce v ich spoločnostiach. Úrady práce informovali o ponuke nástrojov aktívnej podpory zamestnanosti.

Vyštudovaná odbornosť a zručnosť je jednou z ciest k dobrej práci. Trenčiansky župan Jaroslav Baška zavítal na hornú Nitru, aby predstavil, čo sa podarilo v oblasti vzdelávania, pozhováral sa so zamestnávateľmi o ich potrebách v oblasti zamestnanosti. O burzu sa zaujímali aj podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Richard Takáč a ďalší krajskí poslanci.

Trenčiansky župan konštatoval, že v tomto školskom roku sa aj vďaka viac ako ročnému úsiliu TSK podarilo naplniť stredné odborné školy o 237 žiakov. Aj na budúci školský rok čerstvo prijaté VZN o počte tried prvých ročníkov stredných škôl na šk. rok 2016/2017 odzrkadľuje strategické zámery kraja, t.j. stabilizovať počet žiakov gymnázií, znížiť počet žiakov v skupine ekonomických odborov a zvýšiť počet žiakov v technických a iných odboroch, ktoré zamestnávatelia požadujú.

Aby sa hrozivo vyzerajúce percento nezamestnaných mladých ľudí do 29 rokov, ktoré dosahuje 30 %, znížilo, Trenčiansky samosprávny kraj ponúka partnerstvo. Ako zriaďovateľ 27 odborných škôl v kraji, prezentoval na burzách v Prievidzi aj v Trenčíne projekt Hrdina remesla, úspech v oblasti duálneho vzdelávania, ako aj Stratégiu rozvoja stredného školstva v kraji do roku 2020.

„Trenčiansky samosprávny kraj je spomedzi všetkých krajov najúspešnejší v systéme duálneho vzdelávania, v ktorom je zapojených 100 žiakov, 6 škôl a 12 zamestnávateľov a ja pevne verím, že v budúcom školskom roku sa počet zapojených žiakov a zamestnávateľov zvýši. Toto potvrdzuje, že sme prijali dobré opatrenia, aj keď boli niekedy tvrdé, trend sa nedá zmeniť. Počúvame požiadavky zamestnávateľov a chceme im vyjsť v ústrety“, konštatoval Jaroslav Baška.

Prezentácie oboch úradov práce boli zamerané na aktívnu politiku zamestnanosti. Paleta je naozaj bohatá a vzájomne prospešná. Zaujímavý projekt pre zamestnávateľov predstavil Radko Gavliak: „Úrady práce realizujú projekt Praxou k zamestnanosti, ktorý je podporený z prostriedkov EÚ. Uchádzači o zamestnanie do 29 rokov môžu byť zamestnaný až na 9 mesiacov pričom si osvoja pracovné návyky a zamestnávateľovi preplatíme 95 % celkovej ceny práce polovičného úväzku zamestnanca.“

Burzy práce predstavili v Prievidzi aj v Trenčíne spolu viac ako 50 tku vystavovateľov z radov stredných škôl, zamestnávateľov, mládežníckych organizácií, personálnych agentúr a partnerov, oboch úradov práce a siete EURES. V Prievidzi sa konala aj vďaka Centru pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie. Finančne pomohli prostriedky z Národného projektu Podpory pracovných príležitostí pre Uchádzačov o zamestnanie s podporou Európskeho sociálneho fondu. Záverom búrz práce a informácií je poznanie, že ani na hornej Nitre ani v okolí Trenčína nemusíte byť bez práce.