Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Združenie klubu dôchodcov Nová Dubnica aj spevácka skupina Studienka z Chocholnej-Velčíc oslavovali

Mesiac október bol v roku 1990 vyhlásený Valným zhromaždením Organizácie spojených národov za Mesiac úcty k starším. Odvtedy, každý rok v tomto období, ľudia na celom svete intenzívnejšie prejavujú vďaku a náklonnosť svojim starým rodičom, a všetkým „skôr narodeným“. Seniori z Novej Dubnice mali počas uplynulého víkendu aj iný dôvod k oslave. Pred 45 rokmi bolo založené ich Združenie klubu dôchodcov, ktorého jubileum si seniori pripomenuli usporiadaním slávnostnej členskej schôdze. Kolektív seniorov z Novej Dubnice počas sobotňajšieho popoludnia navštívil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, nechýbal ani primátor mesta Nová Dubnica Peter Marušinec.

„Človek dokáže veľa zastaviť, každý pohyb, každý nepokoj, čo však nezastaví a nespomalí je čas. Čas plynie ako rieka nášho života. Míňa sa deň za dňom, rok za rokom a my sa v určitých chvíľach zastavíme. Nezabúdajme, že každému z nás pribúdajú roky. Neúprosne a neomylne ich prideľuje čas, zo svojho náručia nám všetkým. Niekedy sa zastavíme a uvažujeme koľko sme toho už prežili, a čo všetko nás ešte v živote čaká,“ prihovoril sa seniorom Peter Marušinec.

Prvopočiatky Združenia klubu dôchodcov siahajú späť do roku 1970. Členská základňa spočiatku čítajúca len niekoľko desiatok členov rokmi narastala až na súčasných 219. Jubilejných 45 rokov činnosti organizácie, ktorej cieľom je napĺňať voľno-časový priestor seniorov, hľadajúcich zmysel svojho života v kolektíve svojich rovesníkov, zanechalo za sebou nezmazateľnú stopu.

Myslím si, že seniori v Novej Dubnici majú vybudované veľmi dobré zázemie aj zo strany mesta. Som veľmi rád, že aj vláda SR robí pre seniorov veľmi veľa, či už je to cestovanie vlakom zadarmo alebo zadefinovanie minimálneho dôchodku. ... K tomu sa pridal aj Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý okrem nultej tarify znížil od 1. januára 2015 cenu cestovného pre seniorov nad 70 rokov. Som rád, že od 1. januára bude znížená sadzba DPH na základné potraviny.  To by sa malo odzrkadliť v nižších cenách či už za mäso, pečivo, mlieko,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška a poprial seniorom všetko najlepšie.

 

Spevácka skupina Studienka z obce Chocholná- Velčice buduje už 20 rokov tradíciu ľudovej kultúry

V sobotu 17. októbra usporiadala spevácka skupina Studienka pôsobiaca pri Obecnom úrade v Chocholnej- Velčiciach, pri príležitosti 20. výročia svojho založenia, Stretnutie priateľov ľudovej piesne a slova. O bohatý kultúrny program sa okrem Studienky postarala aj Mestská folklórna skupiny Škrupinka z Trenčínamužská spevácka skupina Blatničané z Moravy.

Trenčiansky samosprávny kraj podporuje aktivity, ktoré smerujú k zachovaniu tradícií našich predkov. Preto trenčiansky župan, Jaroslav Baška, nechýbal ani na tomto jubileu. „Za tých 20 rokov ste určite prežili veľa pekných chvíľ. Som veľmi rád, že aj vo vašej obci sa takýmto spôsobom zachovávajú tradície nielen pre súčasné, ale aj pre budúce generácie. Chcem vám zaželať všetko najlepšie, nech sa vám darí a pevne verím, že ďalších minimálne 20 rokov budete roznášať radosť,“ uviedol. 

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK