Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Adventný kalendár TSK deň prvý. Jediná a jedinečná zážitková záhrada pre ľudí s hendikepom v CSS – DEMY v Trenčíne

Zážitková záhrada v areáli Centra sociálnych služieb DEMY slúži od októbra tohto roku klientom s rôznymi formami hendikepu. Záhradu možno považovať za exteriérové prevedenie štandardných multisenzorických miestností, ktoré významne skvalitní poskytovanie sociálnych služieb v zariadení.

Autorom myšlienky vybudovať oddychový a zároveň stimulačný priestor v areáli zariadenia je riaditeľ CSS – DEMY Tibor Gavenda. Nový parčík ponúka ako bezbariérový prístup pre klientov s obmedzenou schopnosťou pohybu, tak aj trávnaté plochy a bylinkový záhon. Práve na jeho tvorbe sa podieľali aj samotní klienti zariadenia spolu s ich rodinami. V centrálnej časti záhrady sa nachádza trávnik, ktorý slúži na posedenie na deke či tulivaku alebo na jednoduché druhy loptových alebo iných hier. Okrem oddychu na lavičkách či v tieni stromov park slúži predovšetkým na zmyslovú stimuláciu, nakoľko je doplnený o prvky drobnej architektúry vo forme farebných slnolamov, zrkadiel, zvonkohier, rôznych dotykových tabúľ.

Zážitková záhrada je vôbec prvou záhradou svojho druhu v rámci zariadení sociálnych služieb v Trenčianskom samosprávnom kraji a svojím rozsahom zrejme aj v rámci územia celej Slovenskej republiky. TSK preto ďakuje všetkým, ktorí priložili ruku k tomuto ušľachtilému dielu.

autor: lb

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK